FACTOR HUMÀ
Entrevista a Laura Balcells Vilamajó, tècnica del Projecte de Suport Comunitari de l'AHC i tècnica de Suport al Projecte Imagina Campclar
Qui ets?
Sóc la Laura Balcells Vilamajó, nascuda a un poble de les Garrigues però que actualment visc a un poble més petit de l’Alt Camp amb la meva parella.
Em descric com una amant dels animals i naturalesa en general. Els caps de setmana m’encanta sortir a passejar per la natura per reconnectar amb mi mateixa després d’una setmana llarga molt marcada per la rutina. Com a curiositat, m’agrada passejar sola, al meu ritme, amb els meus tempos. M’agrada parar-me, escoltar com canten els ocells, el so de l’aigua com baixa pel riu, fer fotografies a les flors acolorides, etc.
Sóc intèrpret de llengua de signes catalana, castellana i internacional i, actualment estic estudiant el grau d’Educació Social per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), en breus ho finalitzaré.
En l’àmbit laboral, sempre he estat estretament lligada en l’àmbit socioeducatiu: gent gran, diversitat funcional, acompanyament a famílies... sempre ha estat molt vocacional.
Quina es la teva trajectòria a VINCLE?
Fa poc que estic treballant a VINCLE, exactament, aquest mes d’octubre ha fet un any. Un any ple d’aprenentatges, experiències i vivències úniques i enriquidores acadèmicament, laboralment i personalment. Primer, vaig entrar per dur a terme el projecte d’Assessorament comunitari de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) al barri de Campclar de la ciutat de Tarragona i, al cap d’uns dies, vaig tenir la sort d’iniciar el projecte Imagina Campclar, destinat a dones del barri.
A la vegada estic implicada en grups de treball de l’entitat i comissions:
-
Grup de Treball de Gestió positiva de conflictes.
-
Grup de Treball d’Habitatge
-
Comissió de Gènere
Actualment, quina tasca desenvolupes a l’entitat? En què consisteix el Servei?
Actualment col·laboro en dos projectes, que he comentat a l’anterior pregunta:
- El primer, d’Assessorament comunitari de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) al barri de Campclar (Tarragona) faig suport i acompanyament a les Juntes de les Comunitats, així com vetllar i ajudar al veïnat d’aquestes escales que n’és propietària l’AHC. La intenció és empoderar les juntes, formar-les i capacitar-les; empoderar les persones que realitzen el rol de presidència i secretariat i d’aquesta manera treballar per la corresponsabilitat de tasques i manteniment de les zones comunes, així com facilitar la bona convivència entre els inquilins i inquilines.
- El segon, el projecte Imagina Campclar finançat per l’Obra Social La Caixa, destinat a dones del barri. L’objectiu del qual ha estat empoderar aquestes participants a través de la fotografia participativa, és a dir, s’han realitzat accions pel barri (fotografies, actes de presentació, exposicions, entrevistes a mitjans de comunicació...) per mostrar que el barri de Campclar no és com molta gent el coneix (desmuntar rumors) i, transversalment s’han treballat habilitats, capacitats personals i competències laborals. Amb la intenció que aquest treball tingui una continuïtat. S’ha apostat per crear i promoure un grup de dones empoderades del barri que vulguin i tinguin ganes de realitzar accions positives pel barri.
Cal destacar que les tasques s’han vist afectades per la situació de pandèmia actual de la Covid-19 i, constantment, ens hem hagut d’adaptar a noves situacions, restriccions i normatives. És necessari insistir en el fet que s’ha treballat per trobar-hi la part positiva, treballant per formar en noves tecnologies en els dos projectes i facilitant les tasques que no es poden realitzar com fins fa poc s’ha fet (com sol·licitar cites prèvies per internet, com redactar correus electrònics, com fer reunions de les comunitats per videotrucada, funcionament d’eines ofimàtiques, entre altres).
Com valores el treball en equip i la comunicació interna dins l’entitat?
Considero que el treball en equip és fonamental i indispensable en les nostres actuacions en l’àmbit social. Compartir coneixements, experiències i habilitats és molt necessari per poder acompanyar les persones de manera adequada. A més, el contacte amb la resta de companys i companyes facilita la motivació i dedicació. La coordinació és un punt clau, ja que els equips són grans i dispersos en l’àmbit geogràfic i, per aquest motiu s’ha d’agrair la tasca que realitza la Mireia Rovira amb l’acompanyament que fa diàriament facilitant la comunicació interna dins l’entitat i, proporcionant l’atenció adequada per fer-me sentir més a prop de tota la resta de l’equip.
Que la plantilla sigui gran i dispersa arreu de Catalunya complica la comunicació en moltes ocasions sobre el tenir coneixement del què es realitza, quins projectes o accions es duen a terme des de l’entitat a altres àrees... i, rebre el butlletí facilita el conèixer-ho.
Donada la teva experiència a VINCLE, com descriuries les seves prioritats?
Les prioritats de l’entitat, a parer meu, són la intervenció i acompanyament a les persones i famílies però amb una mirada positiva, és a dir, des de les seves potencialitats i no des de les seves carències. Una intervenció que es basa en el fet de donar suport des d’una posició horitzontal, de tu a tu.
Aquest acompanyament, majoritàriament, va destinat a apoderar les persones que necessiten el nostre suport afavorint l’autonomia d’elles però també el fet d’escoltar la seva veu; les veus d’aquests ‘altres’ que en ocasions no s’escolta, que s’evita o que s’ignora tractant-les amb dedicació, compromís i responsabilitat.
Per tant, la tasca dels professionals de VINCLE és conèixer i saber com motivar els canvis, saber detectar que es pot i cal millorar i, d’aquesta manera fer partícips dels seus processos de transformació i, aquestes són les prioritats de la nostra entitat.
Quins són els valors que comparteixes amb VINCLE?
Considero que el respecte juga un paper clau i fonamental en la nostra vida i en la nostra tasca, sense el respecte no hi ha relacions socials eficaces i vàlides, no és possible crear un vincle -mai millor dit- des de la confiança. Respectar significa reconèixer. Reconèixer el seu dret a ser el que són i a ser com són, sense jutjar i tractant a les persones amb la dignitat que tothom es mereix. VINCLE des de l’equip humà defensa aquesta posició, valora les persones, les seves virtuts i els seus defectes, i evidentment, reconeix els seus drets en tot moment.