BONA PRÀCTICA
SUPORT I COORDINACIÓ AMB LES PERSONES MÉS VULNERABLES USUÀRIES DEL SERVEI SOCIEDUCATIU D’ATENCIÓ AL REALLOTJAMENT DELS HABITATGES DEL GRUP SANT ISIDORI
Acompanyament a persones en procés de reallotjament dels habitatges del Grup Sant Isidori - Concurs Incasòl
On?
Mollerussa (Pla d’Ugell)
Bona pràctica
S'incorpora com a acció nova del servei d'Incasol, aquestes les derivacions al servei de l'Ajuntament Ajude(M)ollerussa. Un dels casos que s’ha coordinat és el cas d’un senyor de 76 anys amb diverses patologies mentals i amb un animal de companyia. No disposa de familiars, es troba completament sol. A l’inici no era massa conscient de la gravetat de la situació i sortia diverses vegades a passejar el gos i a comprar sense prendre cap mesura de protecció. Després de parlar amb ell i explicar-li el projecte Ajude(M)ollerussa va veure que necessitava ajuda. Així doncs, des del dia 23 de març disposa de dos voluntàries que li passegen el gos dos cops al dia (matí i tarda) i també, tots els dimecres, li fan la compra per tota la setmana. El tècnic de Vincle el truca dos vegades per setmana per fer seguiment, una de les quals, el dilluns, s’aprofita per fer la llista de la compra. El dia següent, el dimarts, aquesta llista s’envia a les voluntàries per tal que aquestes, l’endemà, li puguin fer la compra. A més, aquest senyor també rep el suport psicològic, a través de trucades d’una voluntària que és psicòloga.
Què fem habitualment?
El servei Ajude(M)ollerussa és un servei prestat per l’Ajuntament de Mollerussa per coordinar ajudes a persones vulnerables davant les mesures de prevenció del coronavirus. S’adreça a gent gran i col·lectius vulnerables. A més, també es una crida al voluntariat.
Des del servei socioeducatiu de Mollerussa, s’ha realitzat trucades a totes aquelles persones grans i que viuen soles i que tenen diferents patologies per donar a conèixer el servei que presta l’Ajuntament. A través d’aquest seguiment, s’ha detectat persones que, tot i viure soles, tenen el suport familiar i, per tant, en aquests casos no tenien la necessitat d’ajuda per part d’un voluntari (per anar a fer la compra, per exemple), però sí la necessitat de conversar amb algú, en aquests casos fem trucades de seguiment i conversa amb aquestes persones. Pel que fa a casos on no hi ha una xarxa de suport, se’ls està oferint ajuda a través del voluntariat Ajude(M)olleursa. Així doncs, cada persona disposa d’un voluntari/ària que li fa la compra o bé que passeja el gos.... A més, també disposen d’un servei de seguiment telefònic realitzat per voluntaris/àries graduats en psicologia. El tècnic de Vincle estableix coordinacions amb el servei de voluntariat que ofereixen ajuda a les persones més vulnerables del servei socioeducatiu i també fa seguiment telefònic a aquelles persones amb necessitats. Per tant, a través d’aquesta actuació s’evita que moltes persones vulnerables surtin al carrer i s’exposin al virus COVID-19 i, de retruc, es vetlla per una bona salut emocional
Justificació
Arran de la situació d’emergència sanitària que afecta tot el món, ens hem vist amb el deure d’adaptar-nos a la nova realitat per no deixar desemparades a totes les famílies que s’atenen des del servei socioeducatiu al reallotjament dels habitatges del Grup Sant Isidori a Mollerussa, moltes són famílies molt vulnerables. Així doncs, des del servei socioeducatiu s’ha donat a conèixer el servei Ajude(M)ollerussa que ofereix l’Ajuntament del municipi.
Data: dia 16/03/2020.