top of page

PUBLICACIONS

Actualitat

Acostem la Cultura finalitza la seva primera edició a Tarragona

  • El programa ha tingut una durada d'un any, en el qual s'han programat tallers i sortides amb l'empoderament femení com a pilar de la intervenció

  • 21 dones han participat a les diferents activitats, adquirint diverses competències en els àmbits lingüístic, digital, cultural i artístic.




Un itinerari formatiu adreçat a l’empoderament femení de les dones dels barris de Ponent de Tarragona. Així es podria definir el programa Acostem la Cultura, que ha tancat la seva primera edició aquest mes d’abril. Finançat per la Fundació La Caixa i gestionat per VINCLE, ha comptat amb la participació de 21 dones durant dotze mesos plens de tallers, activitats i sortides amb un balanç final molt satisfactori.


El programa s’ha articulat en quatre eixos diferenciats: Alfabetització en llengua catalana, capacitació digital, treball personal a partir de l’artteràpia i arts escèniques i sortides culturals. Tots ells han estat elements d’una formació multidisciplinària adreçada a millorar l’autoestima, les competències d’àmbit social i els coneixements de les seves participants.


El primer dels eixos de les sessions ha estat l’alfabetització en llengua catalana, treballant l’expressió oral i l’ús social i quotidià de l’idioma. Aquesta formació ha estat adaptada tenint en compte el grau de coneixement de les participants, ja que moltes d’elles no utilitzen habitualment el català o sovint tenen dificultats per entendre’l. Paral·lelament, s’ha volgut incidir en la seva capacitació digital. Mitjançant diversos tallers grupals, s’han treballat conceptes bàsics d’informàtica i programari per tal d’adquirir competències que després es puguin aplicar a altres camps com la recerca de feina.



L’artteràpia i les arts escèniques també han format part de les dinàmiques. L’objectiu: Aprendre a expressar-nos i transmetre les nostres emocions. Pintura, modelatge de fang, música, tallers de fotografia... L’art com a forma d’expressió del nostre estat d'ànim. I la representació de diversos jocs de “roleplay” que han permès treballar la comunicació interpersonal i la resolució de conflictes a través de l’escenificació.


El darrer dels pilars de la intervenció, les sortides culturals, han permès a les participants visitar diversos equipaments de la ciutat de Tarragona i assistir a espectacles en grup. D’aquesta manera, s’ha fomentat el consum de cultura entre les participants i això els ha mostrat que existeixen opcions assequibles i interessant per anar amb família, fet que poden emprendre posteriorment per compte propi. Entre les sortides programades destaquen l’assistència a teatres, cinemes o exposicions.


Malgrat la finalització del programa, la Laura Balcells, una de les tècniques encarregades de l’itinerari formatiu, ens explica que “l’empoderament femení continua sent molt necessari als barris de Ponent, però tot i que ara s’acabi Acostem la Cultura, l’acció formativa tindrà continuïtat amb altres accions”. De fet, aquest mateix 2 de maig, VINCLE començarà a gestionar el nou programa “Recupera’t Ponent: Dones i Comunitat”, que continuarà oferint suport i activitats a les dones dels barris.

Ancla 1
bottom of page