top of page

PUBLICACIONS

Actualitat

“Hi ha una altra via”: Reivindiquem el paper de la mediació en la resolució de conflictes



Amb motiu del dia 21 de gener, Dia Europeu de la Mediació, VINCLE ha posat en marxa la iniciativa “Hi ha una altra via”, una acció divulgativa amb l’objectiu de reivindicar el paper de la mediació com a eina de resolució de conflictes i donar a conèixer els serveis de mediació municipals com a recursos professionals i gratuïts a l’abast de la ciutadania.


“Hi ha una altra via” ha comptat amb la col·laboració de les nostres companyes Elena Fita, Felipe Pavan, Lourdes Riba i Sònia Vilella, així com dels Serveis de Mediació Ciutadana d’Olesa de Montserrat i Esparreguera, tots dos serveis de titularitat pública i gestionats per la nostra entitat; i amb el suport de la Diputació de Barcelona.


Què fer davant situacions com els impagaments de lloguer, els sorolls continus a altes hores de la nit o els conflictes dins els membres d’associacions veïnals han estat alguns dels hipotètics episodis que s’han plantejat a peu de carrer a la ciutadania mitjançant entrevistes gravades en vídeo. A partir d’aquests testimonis i la qüestió formulada, les mediadores expliquen davant de la càmera quines eines pot aportar la mediació per a la conclusió d’aquests conflictes.


La iniciativa, publicada en format de vídeo i compartits a les xarxes socials de l’entitat, posa de manifest un cert desconeixement entre la ciutadania de les funcions i possibilitats de la mediació i de l’existència de serveis municipals dedicats. Moltes de les persones entrevistades, davant una desavinença o desacord, afirmen que les vies administrativa i judicial serien la seva primera opció. Conflictes que, alternativament es podrien resoldre mitjançant la participació d’una figura com la mediadora.


La mediació és aquesta “altra via”, una metodologia d’intervenció que ofereix un espai confidencial i neutral sota la supervisió de professionals. Intenta cercar un punt en comú i crear un marc de diàleg entre les parts involucrades, que convergeixi en una resolució que preservi les necessitats i les demandes d’ambdues i eviti la judicialització final del procés.


Clips de vídeo de la iniciativa "Hi ha una altra via"



Ancla 1
bottom of page