top of page

PUBLICACIONS

Actualitat

SIPHO: El servei anti-desnonaments gestionat per VINCLE amplia plantilla i competènciesEl Servei d’Intervenció i mediació en situacions de Pèrdua d’Habitatge i/o Ocupacions (SIPHO) compleix enguany vuit anys d’activitat. Aquest recurs municipal que va posar en marxa l’Ajuntament de Barcelona el 2015 ha comptat amb la gestió exclusiva i ininterrumpuda de VINCLE durant el darrer septenni. La nostra entitat ha contribuït a un procés de consolidació que ha estat reconegut per diferents agents implicats en l’àmbit de l’habitatge i l’exclusió residencial a la ciutat comtal. Fruit d’aquesta bona gestió, aquest any es reforça l’aposta pel servei amb un significatiu augment de plantilla i l’assoliment de noves competències, amb l’objectiu de donar una millor atenció i acompanyament a les persones i famílies afectades pels desnonaments.


SIPHO experimentarà a partir d’ara un creixement molt significatiu de recursos i responsabilitats, passant d’una plantilla de 19 treballadores a un equip de 43 professionals i fent-se càrrec de competències que anteriorment havien estat ateses pels Serveis Socials. Les noves funcions del servei inclouen, entre d’altres, la recepció de les comunicacions dels jutjats de Barcelona en matèria de desnonaments, la prescripció d’allotjament temporal urgent per a les famílies o la gestió del servei de guardamobles.


Una ampliació amb molt interès mediàtic

Amb motiu de l’inici d’aquesta nova etapa de treball, diferents mitjans com TV3 i BTV van fer-se ressò de la notícia el passat 16 de març amb la seva visita a les oficines de l’Avinguda Diagonal, nova seu del servei des de fa unes setmanes. La nostra companya Judith Cobacho, directora del servei SIPHO, va acompanyar la regidora d’habitatge i rehabilitació del consistori barceloní per mostrar-li les recentment estrenades instal·lacions i per atendre conjuntament les preguntes formulades pels mitjans presents.


La directora de SIPHO i companya de VINCLE, Judith Cobacho, atenent als mitjans durant la seva visita a les noves instal·lacions del servei


La Judith va esmentar les dificultats inicials que van trobar les professionals del servei durant les seves intervencions als primers desnonaments. Segons Cobacho “un servei nou com aquest sempre genera molts dubtes, moltes reticències, però amb el temps tothom ha vist com el servei funciona i és d’utilitat pública”.


Compromís amb l’acompanyament i la mediació

El cert és que les dades confirmen la gran incidència d’aquest servei en la problemàtica de la pèrdua d’habitatge a la ciutat. Durant els set anys de gestió de VINCLE, les professionals de SIPHO han intervingut en més de 18000 casos de desnonaments i han atès més de 31000 persones afectades. En un gran percentatge, l’actuació del servei ha permès aturar aquests processos a través de la negociació amb la propietat, els seus representants legals i les pròpies comitives judicials encarregades dels llançaments.


Els casos que no es poden resoldre per aquesta via, també troben un suport per part del servei. Tal com explicava Judith Cobacho “la nostra feina és intentar arribar a un acord amb la propietat. Si això no és possible, realitzem un acompanyament in situ durant el mateix desnonament i alhora, intentem trobar una alternativa d'habitatge per a les persones afectades”.


Un servei reconegut per la seva bona gestió

SIPHO és un servei de gestió delegada que té molta part de VINCLE. El seu bon desenvolupament en el marc d’un àmbit tan complex i socialment sensible com és la pèrdua d’habitatge a Barcelona ha demostrat la qualitat de la intervenció i el valor afegit que l’acció social de VINCLE ha aportat al projecte des de la seva posada en funcionament.


El servei ha estat reconegut internacionalment amb premis tan prestigiosos com el guardó World Habitat Awards, entregat aquest mateix any a l’Ajuntament de Barcelona pel seu treball amb persones en risc de vulnerabilitat residencial i per les seves pràctiques innovadores en la resolució de la problemàtica actual de l’habitatge.


Això evidencia la qualitat de l’atenció i la metodologia d’acció social que VINCLE ha implantat al servei i la contribució professional que cadascuna de les treballadores i companyes que han treballat a SIPHO hi han aportat perquè, avui dia, sigui ja un referent en les polítiques d’emergència en l’àmbit residencial al nostre país.

Comments


Ancla 1
bottom of page