top of page

"Treballem per la inclusió de les dones en la comunitat, el territori i la societat"



La nostra companya Natàlia Avilés és la protagonista de l'entrevista de Factor Humà corresponent al mes d'abril. Porta poc temps treballant a VINCLE, però ha estat durant molt temps vinculada al Tercer Sector i a iniciatives relacionades amb la intervenció i el desenvolupament comunitari. La feina de la Natàlia es localitza als denominats barris de Ponent de Tarragona, una zona especialment sensible pel que fa al seu teixit comunitari.


Parlem amb ella sobre la tasca que VINCLE desenvolupa a la capital tarragonina mitjançant programes com Recupera't Ponent i Suport Comunitari de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya.



Quan vas començar a treballar a VINCLE?

Fa poquet que estic treballant a VINCLE. De fet, aquest mes d’abril ha fet un any. Un any ple d’aprenentatges i de vivències que no només m’han enriquit a nivell professional, sinó que també ho han fet en el meu àmbit personal.


Havies treballat anteriorment al Tercer Sector? Quina és la teva experiència en l’àmbit social abans d’arribar a VINCLE?

La meva trajectòria laboral ha estat sempre vinculada al Tercer Sector. Abans de començar a VINCLE, estava treballant al mateix barri de Campclar però en una altra entitat, i en l’àmbit d’infància, adolescència, joves i les seves famílies en situació de risc i exclusió social. La meva tasca consistia a observar, detectar, prevenir i actuar davant les necessitats d’aquesta població, per acompanyar-los en el seu procés de desenvolupament integral amb la finalitat de canalitzar les seves necessitats i demandes amb els agents de la xarxa comunitària.


Actualment treballes com a tècnica del programa Recupera’t Ponent. En què consisteix aquest programa?

El projecte Recupera't Ponent: Dones i Comunitat vol ser un projecte d'inclusió. Treballem per la inclusió de les dones dels barris de Ponent en la comunitat, territori i la societat en general.


"La població dels barris de Ponent és, majoritàriament, famílies amb un alt risc de vulnerabilitat"

El repte ha estat que aquestes dones millorin les seves situacions de vulnerabilitat social, econòmica i d’habitatge, però sent conscients que moltes d’aquestes situacions és complicat modificar-les perquè són innates a elles, com pot ser el gènere, el seu país d’origen, tenir fills i filles menors a càrrec... Ara bé, revertint altres situacions de vulnerabilitat es pot millorar la qualitat de vida de les dones que han participat al programa.


Com són els barris de Ponent de Tarragona? Quines característiques socials tenen?

El que es coneix com els Barris de Ponent, és la suma del barri de Torreforta, La Granja, Campclar, Riu Clar, Parc Riu Clar, La Floresta, l’Albada, Icomar, El Pilar, Bonavista i la Canonja. Estan tots situats al marge esquerre del riu Francolí, que els separa del centre de la ciutat. Aquests barris es van construir al voltant dels anys 60 per donar cabuda als i les treballadores de les empreses petroquímiques.


La població que viu en aquests barris són majoritàriament famílies d’origen estranger, sobretot procedents del Marroc i famílies d’ètnia gitana. Amb un nivell econòmic baix, amb feines precàries i un alt nivell d’atur. En definitiva, la població dels barris de Ponent és, majoritàriament, famílies amb un alt risc de vulnerabilitat. A nivell formatiu trobem un alt percentatge de persones que no han estudiat, un elevat absentisme escolar i abandonament prematur dels estudis, alhora que s’identifiquen dificultats familiars en l’àmbit socioemocionals i cura diària amb les famílies amb menors d’edat a càrrec.


En l’àmbit d’habitatge, els Barris de Ponent són una zona amb un parc d’habitatges vell i poc conservat i amb un alt nivell d’ocupació. A l’informe de condicions de vida dels barris de Ponent (que s’ha presentat aquest mes d’abril) s’identifica que, l’habitatge, la manca de feina, les dificultats d’integració i de relacions socials son les majors problemàtiques identificades als barris de Ponent de Tarragona.


Amb quins col·lectius treballeu més específicament?

El programa s'adreça a dones majors d’edat que viuen als barris de Ponent, però indirectament i de la mà de les dones participants del programa, també treballem amb l’entorn més proper d’aquestes dones.



Us vinculeu en xarxa amb altres recursos del territori? Quines altres agents i activitats estan vinculades amb el programa?

Sí. Si volem fer un treball que impacti al territori i a la comunitat, és bàsic treballar amb la xarxa comunitària. D’aquesta manera es realitza en treball transversal on el nucli de l’acció és la persona, fent-la partícip del seu procés transformador i on també hi està implicada la xarxa. En aquest sentit, des del programa hem treballat coordinadament amb diferents agents del territori (des d’administracions públiques com amb les diferents entitats ubicades als barris i a la ciutat).


Les activitats que s’han realitzat a Recupera’t Ponent: Dones i Comunitat han estat activitats on les dones han estat sempre les protagonistes i on se les ha acompanyat en un procés d’empoderament i en un treball d’autoconeixement basat en la reflexió i el treball col.laboratiu.


Com abans ens comentaves, el passat 20 d’abril vas participar en la jornada "Veïna't per Ponent" per presentar un informe sobre les condicions residencials als barris. Explica’ns una mica més...

El passat 20 d’abril es va presentar l’Informe de Condicions de vida de Ponent, emamarcat dins del projecte Veïna’t per Ponent per reactivar l’enxarxament comunitari. En la diagnosi qualitativa de l’informe, tant des del programa Recupera’t Ponent: Dones i Comunitat com des del Programa de Suport Comunitari AHC vam participar-hi activament.


"Ens hem de centrar a desenvolupar estratègies d'intervenció orientades a un treball comunitari, social i inclusiu"

El dia de la presentació de l’informe em van demanar que presentés els resultats de l’estudi que feien referència a la part residencial dels barris de Ponent. Penso que és important, que des de VINCLE es participi en espais com aquests, és una manera de ser agent actiu del treball comunitari i de la xarxa del territori.


El projecte Veïna’t per Ponent té la voluntat de crear una estratègia d’intervenció comunitària per fomentar la inclusió social dels barris de Ponent. Juntament amb els veïns i veïnes vol teixir sinergies i espais de convivència i comunicació.


D'altra banda, el passat mes de març vau organitzar xerrades amb els alumnes de mediació comunitària i integració social de diferents centres educatius com CIFO Tarragona i l’Institut Andreu Nin. En què van consistir aquestes xerrades?

Doncs bàsicament van consistir a donar a conèixer els dos programes que des de VINCLE estem portant a terme a Tarragona davant les persones que s’estan formant en aquest sector.


Aquestes xerrades són una manera de, no només donar-nos a conèixer com entitat i el que fem, sinó que també és mostrar una forma de treballar i la feina tan necessària que fan les entitats del Tercer Sector.


Quins creus que són els reptes socials més importants que tenim com a societat en l’àmbit de la intervenció comunitària? Què podríem fer millor?

Ja fa molt de temps que convivim amb les desigualtats socials, però de des fa un temps, amb les últimes crisis financeres i amb la crisis per la COVID-19, aquestes desigualtats, encara s’han fet més evidents i més presents en el dia a dia de les persones.


Penso que ens hem de centrar a desenvolupar estratègies d’intervenció orientades a un treball comunitari, social i inclusiu. Empoderant a la ciutadania, el treball en xarxa i la participació de les persones i col·lectius per donar respostes a les necessitats i demandes socials actuals.


A banda de la feina, què t’agrada fer? A què t’agrada dedicar el temps lliure?

Doncs m’agrada envoltar-me de la família i de passar bons moments amb ella, ja sigui entorn d’una taula o passant estones junts al mas. Per altra banda, estic molt a gust amb els amics i amigues gaudint de qualsevol moment en qualsevol lloc i una de les coses que més m’agrada és viatjar, ja sigui a prop de casa o lluny.


Gaudeixo molt descobrint llocs, cultures i maneres d’entendre i veure la vida diferent a la meva. Ah! I com a bona reusenca no puc estar un cap de setmana sense gaudir d’un bon vermut!


Com i on et veus professionalment d’aquí a 5 anys? I com veus el futur de VINCLE?

Em continuo veient treballant dins de l’àmbit social i em continuo veient formant part de VINCLE. El futur de Vincle com el veig? Doncs el veig continuant treballant per les desigualtats socials, generant canvis que transformin la societat i fomentant una ciutadania més igualitària.

コメント


Ancla 1
bottom of page