top of page

"Un comitè d'empresa és, sobretot, una eina de defensa col·lectiva"

Actualitzat: May 29


La nostra companya Magalí Marsala és tècnica del Servei d’Intervenció en situacions de Pèrdua de l’Habitatge i Ocupació (SIPHO) al districte de Sant Andreu, on acompanya persones i famílies en risc de desnonament amb una mirada social, jurídica i emocional.


A més, la Magalí és la presidenta del comitè d’empresa de VINCLE, un espai recentment creat que treballa per millorar les condicions laborals i fomentar una comunicació més fluïda entre l’equip i l’entitat.


Parlem amb ella per conèixer el seu dia a dia al servei, què l’ha impulsat a implicar-se sindicalment i quins reptes i oportunitats detecta en aquest nou espai col·lectiu.



Abans de conèixer la Magalí com a presidenta del Comitè d'Empresa de VINCLE, volem preguntar-te quines són les teves funcions i tasques al Programa SIPHO?


Actualment, soc tècnica del Servei d’Intervenció en situacions de Pèrdua de l’Habitatge i Ocupació (SIPHO) al districte de Sant Andreu. Al meu dia a dia atenem famílies que estan en risc de pèrdua d’habitatge oferint acompanyament social i emocional, assessorament jurídic i orientació. També gran part de la nostra tasca diària està relacionada en coordinar-nos amb altres serveis municipals, comunicar-nos amb jutjats o mediar amb propietats i advocats.


Durant dos anys vaig treballar a l’altre equip de tècniques que hi ha dins de SIPHO, que és l’equip que es fa càrrec de desenvolupar totes les tasques relacionades amb l’inici del procediment. En aquest equip es fa una primera aproximació als casos, que moltes vegades faciliten les futures intervencions, ja que es detecten moltes vulnerabilitats des d’un primer moment.


Globalment, puc dir que es una feina amb una gran càrrega emocional degut a la complicada situació d’habitatge que afronta actualment la ciutat i que agreuja la vulnerabilitat de les famílies que atenem dia a dia.


Com ha estat la teva experiència fins ara a VINCLE? Com valores la seva acció social?

El meu pas per VINCLE és molt ric i complex. Vaig entrar a un servei molt específic en matèria d’habitatge, i encara que a mi sempre m’ha interessat aquest àmbit desconeixia com intervenir. Amb el pas del temps he anat adquirint coneixements i desenvolupant habilitats que es necessiten per realitzar bé la tasca.


El servei en què treballo és molt gran i al principi la meva relació estava limitada a SIPHO, però amb el pas del temps, el canvi de seu de l’entitat i la creació del comitè han fet que tingui una relació més directa amb l’entitat. VINCLE és una entitat molt rica en projectes i amb un equip humà que li suma valor. Estic contenta de treballar en aquesta entitat, i molt relacionat amb aquest vincle i compromís, vam decidir crear el comitè d’empresa.



"Vam començar a detectar demandes compartides entre companyes d’altres serveis i això ens va fer pensar que potser valia la pena tenir una eina que agrupés aquesta veu"


Quin va ser el principal motiu que et va portar a implicar-te en la creació d'aquest comitè d’empresa a VINCLE?

El punt de partida de la creació del comitè d’empresa va ser un conflicte laboral que vam tenir les treballadores del servei SIPHO. Quan va esclatar el conflicte ens vam organitzar en assemblees de treballadores on decidíem com a conjunt que volíem fer. D’aquests espais vam sortir algunes companyes per crear una secció sindical i tenir més legitimitat davant l’entitat. Passat el temps i amb la gestió del conflicte ens vam adonar de les limitacions de la secció sindical i ens vam organitzar per crear un comitè d’empresa.


El fet que va impulsar-nos a crear-ho va ser que vam començar a detectar demandes compartides entre companyes d’altres serveis, com podien ser la transparència de l’entitat o el coneixement dels drets laborals.


Quins objectius us heu marcat com a Comitè en aquesta primera etapa? I, alhora, quins han estat els principals reptes en el seu inici?

Els objectius inicials que ens vam marcar en un principi van ser conèixer bé les funcions que ha de desenvolupar un comitè d’empresa i compartir-les amb la resta de companyes de l'entitat. Cal destacar que cap de les companyes que actualment formem part del comitè hem participat abans d’un espai com aquest, per tant, per a nosaltres, és un procés d’aprenentatge.


També un dels principals objectius que teníem era millorar la comunicació entre entitat i treballadores, ja que entre les treballadores i treballadors s’havia detectat que amb el creixement de l’entitat havien perdut els canals d’informació més directes. I, evidentment, l’objectiu més important i principal per un comitè d’empresa és millorar les condicions de les treballadores de l’entitat, i en això treballem.


Com t’ha ajudat la teva experiència com a treballadora social i el teu postgrau en mediació en aquest nou rol sindical?

Les dues professions són socials i et porten a estar en contacte amb les persones. Dins d’un comitè d’empresa has de tenir l’escolta activa que t’aporta el treball social amb les companyes, i les eines de la mediació per arribar a acords amb l’entitat.



Què diries a les companyes de l’entitat que encara tenen dubtes sobre la seva participació en el comitè d’empresa?

No tinc la sensació o no se’ns ha transmès recel per aquesta figura, si es donen és comprensible: l’entitat és gran i treballem totes en espais de treballs diferents, per tant, hi ha moltes companyes que no ens posen cara. Però si és sent llunyania o recel en vers al comitè d’empresa jo els diria que s’apropin, que preguntin, que facin arribar dubtes o propostes. El comitè només tindrà força si el sentim com una cosa col·lectiva i compartida. Com he comentat abans no tenim experiència prèvia i anem aprenent a base de prova i error.



"Amb el canvi de seu de l’entitat i la creació del comitè he tingut una relació més directa amb l’entitat"


En què consisteix realment la funció del comitè d’empresa? Creus que sovint es desconeix? Creus que pot millorar el benestar laboral dins l’entitat? Com?

Un comitè és, sobretot, una eina de defensa col·lectiva. Serveix per informar-te dels teus drets, per representar-te davant l’empresa, per negociar condicions, per mediar quan hi ha problemes col·lectius. I sí, pot millorar el benestar laboral perquè genera espais de diàleg, frena abusos, evita desigualtats i dona suport a les treballadores i a les seves demandes.


Com compagines la feina tècnica al servei amb la responsabilitat de presidenta del comitè?

El comitè d’empresa el formem nou persones, de les quals vuit estem sindicades a La Intersindical, això fa que la feina es reparteixi entre totes i que la presa de decisions sigui compartida. És cert que implica una càrrega extra, però ens organitzem i també tenim les hores sindicals que ajuden a trobar moments per trobar-nos.

 

Com t’imagines el comitè d’aquí un any? Quins canvis o propostes t’agradaria que s’haguessin assolit?

M’agradaria que fos un espai viu, participatiu i proper. Que haguem aconseguit algunes millores concretes i que siguem una eina reconeguda per l’entitat, no com a oposició sinó com a agent de diàleg i millora col·lectiva.


Hi ha alguna cosa que pensaves sobre els comitès d’empresa abans d’implicar-t’hi que ara veus diferent?

Sí, des del meu punt de vista, els sindicats majoritaris han fet que la lluita pels drets laborals cada cop sigui més llunyana i amb una utilitat limitada, per aquest motiu mai m’havia sentit molt atreta per la participació activa en sindicats laborals. Des de dins he adquirit una visió diferent, te n’adones com de precaritzat està el sector i la urgència que hi ha en millorar les nostres condicions laborals.


Com ha canviat la teva manera d’entendre el treball col·lectiu i la defensa dels drets laborals  des que estàs com a presidenta del comitè?

Com comentava anteriorment, sempre he estat una persona convençuda que les coses canvien a través de la força col·lectiva, per tant és des d’aquí que ens hem de plantejar millorar les nostres condicions.


Què t’emportes, a nivell personal i professional, d’aquesta experiència?

M’he adonat que per a aconseguir que les condicions del sector millorin, és imprescindible la participació de totes. Però no n’hi ha prou només amb participar: la informació i els coneixements han d’arribar a tothom, perquè és això el que ens dona la força i les eines per defensar els nostres drets. Quan sabem què passa i què podem fer, ens sentim més segures.


A nivell personal, valoro poder compartir tot aquest aprenentatge i aquesta lluita amb companyes com les que tinc al costat.

Comments


Ancla 1
bottom of page