top of page

"VINCLE està fent tots els passos per ser eficient i convertir-se en un referent"


La Gemma Solana és dissenyadora gràfica i membre de l'Assemblea de Sòcies de VINCLE.


Fa més de 20 anys que dirigeix l'agència de disseny gràfic Artimaña, des de la qual gestiona diferents projectes de brànding i comunicació per empreses que estan iniciant el seu camí, però també per marques de conegut prestigi.


Parlem amb ella per conèixer més sobre la seva faceta artística i per copsar la seva opinió sobre els reptes de digitalització del sector social i del procés de canvi que VINCLE ha experimentat durant els darrers anys.



Hola, Gemma. Què t’ha portat a dedicar-te al camp professional del disseny gràfic? Sempre vas tenir clara aquesta vocació?


Des de petita que he tingut molta curiositat per entendre el món. Entendre'l també vol dir reflexionar, ordenar-lo i pensar que podria ser una mica millor. El disseny és una disciplina que "fa que les coses passin". Els projectes en realitat són problemes que et plantegen i que pots resoldre aplicant aquest pensament "de disseny".


Encara que jo volia ser artista i vaig començar en paral·lel Belles Arts a la facultat, l'art fa un camí totalment a la inversa, no vol resoldre problemes, sinó que es fa les preguntes sobre el món, i sobretot, i això és el que em va fer decidir, t'hi has d'enfrontar tot sol. En canvi, els dissenyadors ens integrem en equips i a mi m'agrada molt la gent.


Vas formar-te en disseny gràfic a l’escola Massana, però et vas especialitzar posteriorment en el sector del màrqueting. Va ser un pas natural, dirigit cap a un àmbit professional concret?


Vaig fer un màster en l'àmbit del màrqueting per entendre bé les preguntes que em feien des de les àrees de màrqueting i comunicació de les empreses amb les quals treballava. A vegades se’m feia difícil arribar a la millor solució si no entenia bé els perquès.


Fa més de 30 anys que treballes a l’empresa Artimaña, de la qual ets CEO des de fa 21 anys. Com va sorgir aquest projecte i com ha anat evolucionant fins avui dia?


Artimaña la vaig iniciar juntament amb la meva primera parella, pare del meu fill gran. Hi vam treballar junts durant quinze anys, ens ho vam passar molt bé, però quan ens vam separar, ell volia fer altres coses i vaig decidir continuar sola.


"La marca i la identitat són la cara visible de l'entitat. El disseny fa això, explica l'essència perquè s'entengui què fem en un cop d'ull"

Des d’Artimaña heu desenvolupat projectes per a marques i empreses de prestigi. Però, de quins projectes en tens un record més present, sigui per la dificultat o pel repte que han suposat?


He estat i soc més feliç quan són projectes petits on participem des d'un inici. Quan ve algú que està començant un nou projecte de vida i et demana que pensis en el nom, la marca, producte... fins a la comunicació del que està engegant, és apassionant.


Veus néixer, créixer i en molts casos morir moltes iniciatives que van començar amb una empenta increïble i que per factors molt diversos, acaben desapareixent.


L’any 2020 vas cofundar la solució IZI Record, un recurs de gravació musical col·laborativa. Explica’ns una mica com funciona i com va sorgir aquesta idea?


És una tecnologia per a crear conjuntament vídeos i compartir-los editats i personalitzats automàticament, en tan sols 3 clics: gravar, editar, compartir. És una idea preciosa que va sortir a l’escola de primària on han estat alumnes els meus dos fills. Aquesta escola pública té un projecte de música transversal i inclusiu, però no els mitjans per a gravar les actuacions en directe de l'alumnat. Cada classe forma una Big Band, i fan molts concerts.


Al llarg dels anys vaig formar part de diferents AFAs com a responsable de la comissió de comunicació. Un dia, amb un altre pare, vam imaginar gravar i tenir un vídeo de l'actuació de la Big Band dels nostres fills, combinant les millors imatges de tants mòbils. Així va néixer IZI.


A més de tota aquesta feina, també participes a VINCLE com a membre de l’Assemblea de Sòcies de l’entitat. Com es va produir la teva incorporació?


Vaig aterrar aquí perquè la Judith Cobacho, membre de l'Assemblea, va ser la meva presidenta en una d'aquestes AFAs de l'escola de primària. La meva implicació en l'escola ha estat molt valuosa perquè m'ha fet sentir part activa de la comunitat escolar, hi he dedicat moltes hores, però n'he tret un aprenentatge molt més valuós.


Actualment, estàs donant suport al Departament de Comunicació de VINCLE en un projecte de renovació de la imatge gràfica i el web de l’entitat. Creus que aquest canvi és necessari? I quins beneficis pot treure l’entitat d’aquest projecte?


L’Albert i en Francesc m’ho van demanar i em fa molta il·lusió ser part implicada del projecte. Hem escollit un equip que considero un dels millors en el disseny de marques per associacions i entitats, l’estudi Diego Feijóo, que forma part de l’AGI (Alliance Graphique International) i són molt bons.


"En tot procés digital perds el contacte humà, per això no s'ha d'oblidar mai que les trobades presencials enforteixen els vincles"

Vull que el resultat sigui tan bo que ajudi a reconèixer VINCLE arreu. La marca i la identitat són la cara visible de l'entitat. El disseny fa això, explica l'essència perquè s'entengui què fem en un cop d'ull.


Les entitats del Tercer Sector estan ara mateix en un procés de digitalització i cada vegada més estan incorporant el disseny i també el màrqueting en les seves accions. Quines oportunitats i dificultats creus que té aquest sector per transmetre el seu missatge a través d’aquestes eines?


Les oportunitats més directes són les de poder comunicar-se molt més àgilment i simplificar els processos perquè tot plegat sigui més senzill. Però en tot procés digital perds el contacte humà, i per això no s’ha d’oblidar mai que les trobades presencials enforteixen els vincles.


VINCLE també està en aquest procés. De fet, en molts àmbits l’entitat ha canviat molt durant els darrers anys, ampliant i enfortint la seva acció social. Com has viscut tu aquest canvi?


Penso que VINCLE està fent tots els passos per ser eficient i convertir-se en un referent dins del seu sector. Si es comunica bé aquest nou pas en el canvi d’identitat, ajudarà a posicionar-la en el lloc que mereix.


Finalment, què representa VINCLE per a tu. Què creus que hi aportes i què creus que t’ha aportat a tu l’entitat?


És una mica la mateixa sensació que tenia de formar part de la comunitat educativa, ara que els meus fills són grans, m’agrada dedicar temps a projectes com VINCLE, em fan sentir que formo part del món real i són un estímul pel meu dia a dia ple d’entregues, reunions... em fan entendre millor qui soc!

Comments


Ancla 1
bottom of page