top of page

PUBLICACIONS

Actualitat

Educació per a tots i totes: Un estiu d’aprenentatge a través del lleure

Publicat el 30/9/21


Aquest programa socioeducatiu de VINCLE ha organitzat diverses visites a espais lúdics de Barcelona amb l’objectiu de potenciar els vincles afectius dels infants i famílies i alhora oferir-los jornades d’esbarjo i aprenentatge en diferents entorns



Piscines, museus, platges, parcs d’atraccions... Aquestes són algunes de les activitats que el programa Educació per a tots i totes ha preparat durant el període d’estiu per als infants i famílies que participen del seu itinerari formatiu. Accions adaptades a les vacances de l’escola que els permeten gaudir de noves experiències, de manera que fomenten la descoberta i motiven l’aprenentatge de petits i grans.


Educació per a tots i totes és un programa socioeducatiu amb una llarga trajectòria, adreçat a famílies i infants d’ètnia gitana provinents de l’est d’Europa residents a l’àrea metropolitana de Barcelona. En concret, es treballa amb persones dels barris del Besòs i el Maresme de Barcelona, Collblanc i La Florida de L’Hospitalet de Llobregat i el barri de Santa Rosa de Santa Coloma de Gramenet. Aquestes famílies presenten generalment situacions d’exclusió social, estigma per la seva procedència, barreres lingüístiques, insuficient formació educativa i diversos problemes de convivència derivats d’aquests factors.


Tenint en compte el col·lectiu i les seves necessitats, els tallers i activitats que planteja aquest servei té dos objectius molt clars: Per una banda, introduir dinàmiques i metodologies que permetin als infants treballar les seves competències i potenciar les seves intel·ligències múltiples. En segon lloc, contribuir a la inclusió social de les famílies i alhora, involucrar-les en la importància del procés educatiu dels seus fills i filles i fer que participin activament en el seu procés d’aprenentatge.


Durant tot l’any, s’organitzen tallers als equipaments culturals dels seus municipis, com ara biblioteques. S’ofereixen formacions d’alfabetització, informació d’interès sobre tràmits, servei de mediació entre família, escola i serveis socials i vinculació amb les activitats comunitàries als seus barris. A l’estiu però, amb la fi de les classes i l’arribada del bon temps, s’opta per organitzar sortides a diferents punts de la ciutat, que sovint són desconeguts o poc freqüentats pels participants.


Aquest estiu han visitat el zoo de Barcelona, el Tibidabo, el Museu Marítim i han gaudit de dies de platja, piscina o parc. Jornades d’aprenentatge a través del lleure. De coneixença mútua a partir del joc. Espais i temps per passar en família, per vincular-se amb la comunitat, reforçar vincles i teixir noves oportunitats. Es tracta d’un treball transversal d’acompanyament que vol desvetllar la imaginació, alimentar la creativitat i enriquir els coneixements dels infants però també de les seves famílies. Educació per a tots i totes.

Ancla 1
bottom of page