top of page

PUBLICACIONS

Actualitat

La mediació: Un suport cabdal per a la cohesió social




· El 21 de gener celebrem el Dia Europeu de la Mediació, una efemèride que vol reconèixer la tasca dels professionals dedicats a la resolució de conflictes i a la millora de la convivència veïnal i comunitària


· La mediació és una de les àrees d’intervenció que VINCLE desenvolupa a diferents punts del territori català, gestionant serveis de mediació ciutadana a poblacions com Esparreguera, Olesa de Montserrat, Valls i Figueres. Alhora, la nostra entitat també realitza accions de mediació en el treball en barris i amb comunitats veïnals a Tarragona, Salt, Barcelona, El Prat, Manlleu i altres poblacions


El 21 de gener es commemora el Dia Europeu de la Mediació, un àmbit de treball adreçat a la cohesió i creació de vincles entre les comunitats, que aborda els conflictes des d’una mirada propera i arrelada a l’entorn. És un dia que ens permet reflexionar sobre l’evolució que aquesta metodologia ha seguit durant els darrers vint anys, quan es va començar a aplicar a Catalunya per part de les entitats socials pioneres en la detecció d’aquestes necessitats, i els primers Ajuntaments que van apostar per aquests serveis.


La mediació va sorgir com una resposta a la urgència de fomentar la convivència, establir un diàleg amb la ciutadania i apoderar a les comunitats veïnals, especialment en zones d’alta complexitat. La figura de la mediadora ha anat consolidant-se com a referència en la resolució de conflictes des d’un vessant transformador i pacífic, en contacte directe amb el territori i amb un gran coneixement del teixit social local.


Durant aquestes dues dècades, des de VINCLE i en col·laboració amb institucions públiques, hem desenvolupat diferents tipus de serveis i accions de mediació, que fan possible gestionar iniciatives de dinamització, prevenció i acompanyament en el desenvolupament comunitari dels barris a on hem estat presents. L’experiència acumulada no fa més que confirmar-nos la importància d’aquestes accions que han esdevingut un suport cabdal per a les comunitats, necessari davant la diversitat social creixent a moltes ciutats de Catalunya.


Des de VINCLE entenem la mediació des d’un enfocament socioeducatiu, que vol incorporar la reflexió i la possibilitat d’un canvi, de manera que s’incideix en les causes del conflicte més que no pas en les seves conseqüències. Aquest caràcter transformador i constructiu és el que desenvolupem als diferents serveis de mediació que la nostra entitat gestiona actualment a poblacions com Esparreguera, Olesa de Montserrat o Valls. Paral·lelament, bona part dels programes que gestiona VINCLE, encara que no siguin catalogats específicament com a mediació, apliquen d’igual manera els seus procediments des de diversos àmbits com l’habitatge, la família o les comunitats veïnals.


L’èxit d’aquestes actuacions i l’augment del nombre de serveis arreu de Catalunya no hauria estat possible sense la dedicació i la feina realitzada pels mediadors i mediadores, que mitjançant el seu treball diari i constant han situat aquesta disciplina com una eina de cohesió social reconeguda i consolidada. Aquest 21 de gener ens permet reconèixer el valor i utilitat innegables de la seva tasca.

Ancla 1
bottom of page