top of page

PUBLICACIONS

Actualitat

TV3 ens acompanya a l’edifici Venus de La Mina



Un equip de Televisió de Catalunya va desplaçar-se el passat dijous 2 de febrer fins a l’edifici Venus de La Mina per parlar amb les veïnes del bloc i per visitar l’Oficina Tècnica encarregada d’executar el projecte d’expropiació per taxació conjunta de l’edifici, gestionada per VINCLE i liderada pel Consorci del Barri de La Mina. La peça es va emetre una setmana després, el 9 de febrer, a l’espai TN Comarques i TN Migdia.


L’objectiu de la visita era conèixer l’estat del procés d’expropiació que l'Oficina Tècnica va iniciar el mes de juny passat, quan va obrir les portes a l’atenció directa a les famílies afectades. A hores d’ara, l’equip de l’Oficina ja ha completat més d’un 90% de les entrevistes amb les gairebé 250 famílies residents i en les pròximes setmanes, procedirà a comunicar a les veïnes les opcions de reallotjament de les que disposen per a cada cas.


Durant la gravació del reportatge, l’equip de TV3 va acompanyar els nostres companys Marta i Emili (educadora social i arquitecte de l’equip de l’Oficina Tècnica) per parlar amb una de les veïnes. Es tracta de la Remedios, inquilina d’un dels pisos de Venus, que ens ensenya els problemes de degradació que pateix el seu pis, en un mal estat de conservació que afecta bona part dels habitatges de Venus, alhora que ens explica que les escriptures de casa seva estan a nom de l’antic propietari.


És precisament aquesta complexitat en el règim de tinença dels habitatges de Venus, en el qual conflueixen pisos ocupats, llogaters sense contracte i propietaris sense escriptures, entre altres situacions, sumat a la situació de vulnerabilitat de moltes de les famílies residents, el que fa d’aquest projecte d’expropiació un cas tan singular.



A preguntes de TV3, la Directora de l’Oficina Tècnica, la nostra companya Julie Marquiset, analitzava la dificultat d’una expropiació “que és excepcional pel seu volum, per la seva antiguitat i per les casuístiques que ens trobem, que requeriran un acompanyament molt variat".


Marquiset també va destacar la metodologia que VINCLE aporta al projecte, ja que més enllà de l’assessorament legal, tècnic i urbanístic, es té en compte de manera prioritària els contextos social, residencial i comunitari de les famílies residents a l’edifici Venus, i en especial de les que “no tinguin dret al reallotjament, que també acompanyarem i assessorarem en la recerca d’alternatives”.


La visita de l’equip de Televisió de Catalunya evidencia l’interès social i mediàtic que suscita aquest projecte d’expropiació que, després de més de vint anys des de l’aprovació del Pla Especial de Reforma i Reordenació Urbana del barri de La Mina (PERM) que preveia l’enderrocament de l’edifici, sembla que arriba finalment a la seva fase final.




Ancla 1
bottom of page