top of page

PUBLICACIONS

Actualitat

Dona’t Impuls: Cures i apoderament per a dones dels barris de Ponent de Tarragona



Dona’t Impuls és el nou projecte d’apoderament adreçat a dones en situació de risc d’exclusió dels barris de Ponent de Tarragona que VINCLE ha posat en marxa aquest mateix mes d’abril. Dona’t Impuls dona continuïtat a la tasca que la nostra entitat ha estat desenvolupant els darrers anys amb aquest col·lectiu, mitjançant programes com Benestar en Clau de Dona, Imagina Campclar o Recupera’t Ponent: Dones i Comunitat. El nou itinerari formatiu inclou dos cicles de tallers, sota el nom de Dona’t Cura, i una formació de 120 hores adreçada a la inserció laboral en l’àmbit de les Cures a la Llar.

 

L’objectiu del programa Dona’t Impuls és desenvolupar accions de capacitació emocional, formativa, comunitària i d’apoderament per a les dones participants, que permetin fomentar la millora de la seva qualitat de vida. El projecte aborda múltiples àmbits de la vida de les dones, incloent-hi la formació, la salut emocional i física, la digitalització, el reconeixement de la feina de cures i la relació amb la comunitat.

 

Tallers grupals, participatius i vivencials

 

Dona’t Cura és el nom dels dos cicles de tallers que VINCLE impartirà en el marc del programa. El primer d’ells, que s’ha iniciat durant la segona quinzena del mes d’abril, incideix en el treball psicopedagògic amb les participants, a través de temàtiques com el reconeixement i la gestió d’emocions i habilitats socials. Plantejat en espais grupals i amb un caràcter participatiu, pretén afavorir l’assoliment d’eines de capacitació emocional per part de les participants, afavorint alhora el seu apoderament, la millora de les seves relacions socials i la seva gestió emocional.

 

La segona convocatòria del Dona’t Cura, que tindrà lloc el pròxim mes de setembre, és una acció centrada en la salut i la integració social. Aspectes com l’aprenentatge d’hàbits saludables, la motivació de les relacions socials i comunitàries, així com la prevenció de la soledat no volguda i l’aïllament social seran els aspectes fonamentals que es treballaran amb les participants. Paral·lelament, s’introduirà l’activitat física a l’aire lliure, a més de la participació en recursos socials i culturals del territori.

 

Formació certificada en l’àmbit de les cures a la llar

 

L’última de les accions previstes pel programa Dona’t Impuls serà una formació de 120 hores adreçada a la professionalització i el reconeixement de les tasques de cures a la mateixa llar. Aquest curs ofereix a les participants, majoritàriament cuidadores o amb persones a càrrec, una oportunitat d’inserció en aquest àmbit laboral.

 

La formació inclourà càpsules entorn de la salut i les cures sanitàries, la diversitat funcional, la seguretat a la llar, la prevenció de la pobresa energètica, la normativa laboral aplicable i la salut emocional del cuidador i de les persones al seu càrrec. Finalment, es dedicarà un espai per a conèixer, identificar i sensibilitzar en l’àmbit de la soledat no desitjada i l’aïllament social.

 

El programa Dona’t Impuls ofereix continuïtat a les accions que VINCLE, dins el seu àmbit de treball d’Interculturalitat i Gènere, ha promogut els últims cinc anys als barris de Ponent de Tarragona i, en especial, a la zona de Campclar. Programes com Benestar en Clau de Dona, Imagina Campclar, Recupera’t Ponent: Dones i comunitat o Acostem la cultura, adreçats principalment a les dones dins la comunitat, tenen com a finalitat apoderar-les, enxarxar-les amb el territori i afavorir la seva integració social i laboral. Amb Dona’t Impuls s’obre un nou recurs perquè les participants puguin aprofundir en un àmbit tant necessari com les cures, tant des del punt de vista personal com professional.

 






El programa Dona’t Impuls ha estat subvencionat íntegrament per la Fundació La Caixa.

Ancla 1
bottom of page