PUBLICACIONS

Actualitat

“La fortalesa de VINCLE és haver crescut sòlidament, poc a poc, generant base i coneixement"

Entrevista a Marta Eugènia Gonzàlez, Directora General de VINCLE

Publicat el 23/12/21


El passat mes de juliol, la Marta Eugènia Gonzàlez es va incorporar a VINCLE assumint la Direcció General de l'entitat. Va agafar el relleu d'en Francesc Xavier Rodríguez Burch, ara president, amb una tasca molt important: Consolidar la base de servei social que VINCLE ha estat desenvolupant durant els darrers 20 anys.


La Marta Eugènia és una persona amb una gran vocació social, molt lligada a l'àmbit universitari i amb una llarga trajectòria a l'Administració Pública.


Tots aquests coneixements i experiència han estat cabdals en la seva decisió de respondre a la crida de VINCLE i així, iniciar aquest nou projecte amb la voluntat de seguir treballant al servei de les persones, col·laborant amb l'equip humà de la nostra entitat.


Hola, Marta Eugènia. Primer de tot, què et va motivar a assumir la Direcció General de VINCLE i en quin moment professional et trobaves quan vas decidir incorporar-te a l'entitat?

Fa més de 21 anys que em dedico a treballar al servei de les persones. Sempre ho havia fet dirigint projectes des de l’administració pública o fent classes a la Facultat de Treball Social i Educació Social, precisament impartint classes al respecte de la direcció dels serveis socials i l’atenció a les persones, formant als directius i directives del Tercer Sector. He estat gerenciant vàries entitats del Tercer Sector en atenció directa al llarg d’aquests anys tant nacionals com de cooperació internacional.


Va arribar la Covid-19. Em va enganxar sent servei essencial i treballant amb els meus equips 12 i 14 hores diàries a l’administració pública. Vam aprendre de l’experiència el que mai pensàvem haver viscut i après. Vam patir incerteses i vam créixer com a professionals i persones. Vaig pensar que després d’aquest mesos tant intensos gestionant a primera línia serveis essencials, havia après tant i de forma tant intensa, que em calia aplicar tot el que sabia, a l’altra banda dels equips i els serveis. Al Tercer Sector. Però no a qualsevol preu i de qualsevol forma.


I aquest lloc havia de ser VINCLE...

Va ser VINCLE, la seva trajectòria, el seu projecte, la seva proposta més enllà del compromís habitual, el seu rigor i solidesa com equip humà el que em va fer pensar que en tenia ganes de formar-ne part. Aportant el que sabia, sumant. Ara mateix no podria estar més contenta de l’elecció presa. Els canvis ens fan por a tots. Però recomano atrevir-se, i sortir de la zona de confort, per seguir aportant.


Ara ja fa cinc mesos de la teva incorporació. Durant aquest temps has pogut conèixer de primera mà els diferents programes, serveis i equips de treball de l’entitat. Com definiries la feina que s’està fent actualment des de VINCLE i com són les persones que la gestionen?

Han estat cinc mesos que definiria de regal absolut. No és el mateix conèixer una entitat “des de fora” que ser-hi dins. I la impressió que de VINCLE tenia prèviament no ha fet més que millorar. La coherència interna de l’entitat, la seva trajectòria de més de 20 anys, consolidant la seva tasca i posició als territoris on s'hi treballa.


“Per a la gestió d'una entitat cal constància, treball diari, ser-hi sempre als territoris i saber entendre'ls"

Conèixer als equips tècnics i directius (a la Marta Soler, al Ramon León, a la Sílvia Durany, a la Judith Cobacho, a la Montse Puigvert, al Francesc Almacelles, a la Dolors Camats), a les companyes d’oficina, als equips tècnics i a la Junta i fundadors del projecte que amb tota la predisposició m’han acollit. Al Francesc Rodríguez de qui n’aprenc a diari, a la Francina Planas, al Paco Estellés... ells segueixen aportant des de l’espai que ara es conforma a VINCLE; una oportunitat de dirigir l’entitat amb experiència però a l’hora amb capacitat d’innovació, sent capaços de donar espais i oportunitats als nous i joves equips que ens hi hem afegit, i sumant l’experiència i coneixement acumulat. Aquesta suma, no és habitual, quan hi ha canvis, i ha estat una grata sorpresa.


I ara, una vegada has pogut conèixer internament l'entitat i el seu equip humà, quin és el camí a seguir? Quines són les prioritats a l'hora de dirigir una entitat de l'àmbit social com VINCLE?

Doncs si la recepta fos clara, crec que totes les entitats la compartiríem sense dubte i a totes ens aniria bé. Però la realitat és que no hi ha receptes màgiques, ni exitoses en un context incert, complex i canviant post-Covid-19, que ens ha deixat una alta vulnerabilitat social, uns sectors esgotats i escenaris canviants.


No obstant, m’atreviria a dir que a VINCLE anem pel bon camí. Això no és improvisat, ni ràpid de fer. Diria si hagués de compartir una recepta encertada per la gestió d’una entitat apostaria per dir que cal constància, feina diària, ser-hi sempre als territoris i entendre’ls. Saber captar les necessitats per poder-t’hi apropar posant a les persones, famílies i comunitats al centre de l’actuació. Des de la comunicació constant i l’exercici de l’empatia practicada.


I aquí és imprescindible el compromís de tot l'equip que conforma VINCLE, oi?

Afegiria que no és possible fer-ho bé, sense les persones que formen el capital humà de VINCLE, cadascú des de la seva responsabilitat individual i col·lectiva. Fer equips sòlids que treballen des del rigor i la confiança interna, per mi, és cabdal. I cal a més equilibri en els recursos, repartir-los bé, disposar-ne i cercar-ne de nous, per brindar estabilitat i durabilitat als projectes.


I això no ho podem fer sols en el camí, calen estratègies i aliances, sumar també amb altres, amb tercers, si cal, de vegades, per teixir relacions ètiques i de confiança social i professionals amb els que seguir fent camí.


Parlem de la teva tasca anterior a VINCLE. Des de l’any 2009 al 2021, vas ser Cap de Serveis a les persones a l’Ajuntament de Bigues i Riells. Quin balanç fas d’aquests dotze anys com a Cap de Serveis a diferents regidories?

Anar a Bigues i Riells, va ser una elecció personal. És cert que t’hi has de presentar a oposicions i guanyar, però si t’hi presentes o no, va ser molt personal. Jo venia de Nou Barris, de fer gerència allà, i un municipi rural com Bigues i Riells, em semblava que era el que volia fer. Treballar més per les comunitats i persones. Sentir-les a prop, i connectar amb l’exercici diari de l’acció social van ser els objectius.


A banda de la teva trajectòria a l'Administració Pública, també has estat una persona molt lligada a l'àmbit universitari. Has cursat diversos postgraus i màsters, tots relacionats amb l’associacionisme i la gestió pública i en definitiva, de l’àmbit social...

Mai he estudiat res que no fos necessari en el moment que em trobava. No va ser planificat. Vaig anar adquirint responsabilitats, i trobant-me amb reptes, i vaig estudiar el que em semblava que em podia ajudar més en cada moment.