top of page

PUBLICACIONS

Actualitat

Finalitzem les formacions al Servei de Mediació d’Esparreguera

L’oferta de cursos i tallers d’aquest recurs municipal gestionat per VINCLE ha incidit enguany en els àmbits de la mediació, la cultura del diàleg i la millora de les competències comunicatives


Imatge: Entrega de diplomes als Agents Cívics de l’Ajuntament d’Esparreguera assistents a la formació en Comunicació Assertiva


El Servei de Mediació Ciutadana d’Esparreguera ha completat aquest mes de novembre diverses accions formatives, algunes d’elles iniciades durant el 2020 i pendents d’executar per culpa de la situació derivada de la pandèmia. Durant els darrers mesos la nostra companya i mediadora de VINCLE, Elena Fita, ha impartit cursos i tallers en els àmbits de la comunicació, la convivència i la mediació a diversos col·lectius de la localitat.


El primer dels cursos ha estat el dels Agents Cívics de l’Ajuntament d’Esparreguera, que han assistit a la formació sobre Comunicació Assertiva. Dins l’itinerari del programa han treballat conceptes com l’escolta activa, el llenguatge no verbal, l’empatia, el paper de les emocions en la comunicació, les percepcions o la detecció prejudicis socials. Aquesta formació ha estat encarregada pel Departament de Serveis Territorials de la ciutat.



La segona de les accions desenvolupades ha estat un taller de Llenguatge i Comunicació, que han cursat el grup de dones d’origen migrat de la localitat, matriculades al Curs de Català A1 de la Regidoria de Convivència i el Consorci per a la Normalització Lingüística. L’objectiu d’aquest curs ha estat fer palès la importància del llenguatge i els aspectes culturals en la comunicació, afavorint la comprensió de la cultura local i fomentant la seva integració i bona convivència.


D’altra banda, el Servei ha ofert recolzament a escoles i instituts municipals en la promoció i desenvolupament del Pla de Convivència propi de cada Centre. Aquest recolzament es fonamenta en dues branques de suport específic.


D’una banda, amb el projecte “Mediació entre iguals”, en què infants i adolescents són els protagonistes a l’hora de resoldre els conflictes. En la fase prèvia, doncs, s’ha coordinat la preparació del projecte amb les comissions de convivència, i s’ha dut a terme la formació del grup de voluntaris i voluntàries, a on han rebut eines i recursos per actuar com agents mediadors entre els conflictes amb els seus companys i companyes del centre.



Paral·lelament s’han desenvolupat formacions a personal docent en Pràctiques Restauratives i Cercles de Diàleg, per a promoure la cultura de la pau, els canvis en la mirada sobre el conflicte i aportar nous recursos al professorat, treballant la millora de la comunicació i el benestar a les aules. Els centres educatius que s’han acollit a la proposta han estat l’escola Montserrat, l’escola Estel i l’Institut El Cairat del municipi.


El Servei de Mediació i Convivència Ciutadana és un recurs municipal de l’Ajuntament d’Esparreguera, que té com a objectiu millorar la convivència, fomentant el diàleg i la gestió col·laborativa dels conflictes. El Servei és gestionat per VINCLE – Associació per la Recerca i l’Acció Social des de l’any 2019.

Ancla 1
bottom of page