top of page

PUBLICACIONS

Actualitat

L’Oficina Tècnica de Venus, protagonista d’un reportatge a Desdelamina.net



El portal comunitari Desdelamina.net va publicar el passat 9 de juny un reportatge que analitza la complexitat de la tasca realitzada per VINCLE en el marc del projecte d’expropiació per taxació conjunta de l’edifici Venus de La Mina. El reportatge també destaca l’experiència i professionalitat de l’equip de l’Oficina Tècnica que la nostra entitat ha format per a gestionar el projecte amb les màximes garanties.


Desdelamina.net va visitar l’Oficina Tècnica Venus el passat mes d’abril per parlar amb els nostres companys Julie Marquiset i Emili Hormias, respectives directora i arquitecte del projecte. Fruit d’aquestes converses, el portal comunitari elabora una informació que se centra a recollir el context en el qual s’està produint la gestió de l’oficina.


L’edifici Venus de La Mina arrossega un procés de més de vint anys d’incertesa entorn de les condicions de reallotjament de les seves inquilines, un total de 244 famílies. El desacord produït arran de l’anterior projecte d’expropiació, que data de l’any 2009, ha fet créixer el malestar d’unes veïnes que veuen com la seva situació s’està dilatant en el temps. En aquest context, la directora del projecte reconeix a Desdelamina.net aquesta complexitat perquè qualsevol proposta de les institucions sempre serà insatisfactòria, perquè en el fons la gent de Venus cerca una reparació que sent que no està tenint”.


Ara bé, el treball que l’Oficina Tècnica Venus ha estat desenvolupant durant el darrer any ha contribuït significativament a millorar les condicions de reallotjament i indemnització, plasmades en el nou projecte d’expropiació per taxació conjunta (PETC) aprovat el passat mes d'abril. El reportatge atribueix aquest progrés al treball d’un equip professional multidisciplinari que ha aportat un enfocament social al projecte, mitjançant l’atenció directa a les veïnes i l’anàlisi cas per cas de la seva situació social i econòmica.


Les condicions d’habitabilitat de l’edifici i els habitatges de Venus també tenen cabuda en l’anàlisi que aporta Desdelamina.net mitjançant l'opinió d'Emili Hormias, un dels arquitectes del projecte. L'Emili ens explica que l’estructura de la construcció es troba en bon estat, tot i que esmenta la manca d’inversions en el seu manteniment i rehabilitació, que han provocat la progressiva degradació del bloc.


Finalment, el portal comunitari reflexiona en les darreres línies del text sobre l’horitzó, encara llunyà, que ha de permetre desencallar el procés d’expropiació. VINCLE (i l’Oficina Tècnica de Venus) afronten a partir d’ara una fase de treball en què, tal com declarava la Directora General de VINCLE Marta Eugènia González durant l’acte d’inici del projecte, ara fa justament un any, des de la nostra entitat es farà el possible per “aplicar totes les fórmules i solucions possibles per cercar el consens, el diàleg i la cohesió social”.

Ancla 1
bottom of page