El programa Compartim, gestionat per VINCLE a Salt, ha publicat aquest mes de febrer les dades resum del seu itinerari formatiu, que ha acollit un total de 28 dones durant el primer trimestre del curs escolar 2023-24. Un 80% de les participants inscrites inicialment han finalitzat el programa i, en la mateixa proporció, han valorat amb un alt índex de satisfacció les activitats proposades per les tècniques de la nostra entitat.
Les assistents, provinents de les escoles El Veïnat, Silvestre Santaló i Les Arrels de Salt, els tres centres educatius que han col·laborat activament amb el programa, s’han distribuït en tres grups de 8 a 10 dones i han estat treballant conjuntament durant tres mesos les seves competències personals i comunitàries a partir de l’expressió artística.
Les dades recollides per les responsables del programa també rebel·len que els objectius principals del Compartim s’han complert: Les participants afirmen haver millorat la seva autoconfiança i autoconeixement, la seva capacitat d’expressar-se i comunicar-se, la seva relació amb les companyes del programa i persones externes i la seva adquisició d’eines i competències per gestionar possibles situacions de vulnerabilitat i exclusió social.
Totes aquests dades, recollides mitjançant entrevistes directes amb les participants, s'han presentat en una infografia que podeu consultar aquí.
Tallers basats en la creació a partir de l’experiència personal
Compartim ha consistit en un cicle de tallers grupals de periodicitat setmanal, adreçat a dones d’entre 18 i 60 anys residents a Salt (Girona). La metodologia del programa COMPARTIM ha estat treballar a través del grup l’apoderament personal i, també, comunitari. Les dinàmiques grupals han permès a les dones participants augmentar el sentiment de pertinença, d’ajuda mútua, de coneixements de les altres i de l’entorn més proper. Alhora, les tècniques de VINCLE han proposat eines i estratègies d’èxit per augmentar la seva projecció en l’àmbit comunitari i en la seva vida personal.
Els tallers s’han centrat en els aspectes vivencial, creatiu, expressiu i reflexiu. A través de la paraula i diferents expressions artístiques, com el moviment i els treballs manuals, s’ha partit de l’experiència de les participants; de la subjectivitat de cadascuna d’elles, de la seva sensibilitat i de les seves necessitats. D’aquesta manera, s’ha aconseguit que la mateixa experiència de formar part d’aquest procés creatiu hagi estat la base de l’aprenentatge.
El programa COMPARTIM ha comptat amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i de la formadora Anna Cornet Augé.
Comments