top of page

PUBLICACIONS

Actualitat

VINCLE exposa al FHAR 2022 el seu treball en l'àmbit dels desnonaments a BCN



  • La directora i la coordinadora del servei SIPHO de l'Ajuntament de Barcelona, gestionat per la nostra entitat, van participar en una conferència sobre l'atenció i l'acompanyament als desnonaments


  • La seva intervenció va posar en context les actuacions del servei, el marc legislatiu en el qual s'emmarca la seva activitat i l'ampliació de l'equip de cara a l'any 2023


La tercera edició del FHAR (Fòrum de l'Habitatge i Rehabilitació de Barcelona) va comptar el passat 29 de novembre amb la participació de VINCLE, a través de les responsables del Servei d'Intervenció i Mediació en situacions de Pèrdua d'Habitatge i/o Ocupacions (SIPHO). Les nostres companyes Judith Cobacho i Lina Poblet, respectives directora i coordinadora territorial i jurídica del servei, van intervenir en una xerrada dedicada a l'atenció i acompanyament als desnonaments, fruit de l'experiència de la nostra entitat en la seva gestió des de l'any 2016.


Les funcions del servei i la seva relació i cooperació amb els diversos recursos del territori en l'àmbit d'habitatge i els serveis socials va ocupar la primera part de l'exposició. El servei SIPHO engloba un seguiment integral des de la comunicació judicial del llançament (data designada per a portar a terme un desnonament) fins a la seva resolució, ja sigui per la seva suspensió com, en cas d'execució, per la finalització de l'atenció i l'actuació amb les famílies afectades pel procés.



Tal com explicava Judith Cobacho, es tracta d'una feina que actualment estan desenvolupant 19 professionals als diferents barris i districtes de Barcelona, que inclou la interlocució i mediació amb les parts, l'ànalisi de situacions de precarietat i de vulnerabilitat social i residencial, l'acompanyament social especialitzat i la coordinació de recursos per tal d'evitar la pèrdua de l'habitatge.


Pel que fa a la legislació actual, les nostres companyes van desgranar les principals ordenances, indicadors i criteris necessaris per entendre en tota la seva complexitat la problemàtica de l'habitatge a la ciutat. Conceptes com l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), la denominació de gran tenidor o el concepte d'exclusió social, que esdevenen cabdals per a la correcta comprensió de les situacions produïdes als desnonaments.


VINCLE, mitjançant el servei SIPHO, va aportar amb la seva participació al FHAR 2022 una visió empírica i professionalitzada sobre la problemàtica de la pèrdua d'habitatge a Barcelona. El servei, que aquest 2023 s'amplia a 43 treballadores, ha intervingut fins a dia d'avui en més de 18000 llançaments (2267 durant l'any 2021) i ha atès més de 14000 casos particulars des de la seva implantació l'any 2015.


El Fòrum d’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (FHAR) és una iniciativa de l’Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació (IMHAB) de l’Ajuntament de Barcelona, que té per objectiu reunir els professionals del sector, públic i privat, per tal de debatre, treballar i posar en valor el futur del dret a l’habitatge a la ciutat.










Ancla 1
bottom of page