top of page

PUBLICACIONS

Actualitat

VINCLE presenta la diagnosi comunitària del barri de La Ribera a Montcada i Reixac



  • L'estudi ha comptat amb la participació de 40 comunitats veïnals, 19 comerços locals i una quinzena d'associacions i recursos arrelats al territori

  • Ha recollit dades sobre la percepció entorn de les unitats familiars, la convivència a les comunitats, l'estat estructural i funcional dels habitatges i l'ús i manteniment dels espais públics


El passat 11 de març VINCLE va presentar davant de l'Ajuntament de Montcada i Reixac els resultats de l'informe de diagnosi comunitària que la nostra entitat, a través del Servei de Mediació Veïnal, ha elaborat durant els darrers tres mesos al barri de La Ribera de la població vallesana. Un estudi que es va iniciar el passat mes de novembre amb la fase de documentació i anàlisi prèvia de les comunitats veïnals i que ha comptat amb la participació de 40 comunitats veïnals, 19 comerços locals i una quinzena d'associacions i recursos arrelats al territori.


Les nostres companyes Marta Bellido i Gemma Sánchez, tècniques referents del Servei de Mediació Veïnal, juntament amb la Mireia Rovira i Sílvia Durany, Directora d'Innovació i Recerca i Directora Executiva de VINCLE respectivament, van ser les encarregades de fer la presentació d'aquesta diagnosi, a la qual van assistir de manera presencial el Sr. Bartolomé Egea, alcalde de Montcada i Reixac; el Sr. Rafael Ruiz, Regidor de Serveis Socials, Capacitats Diverses i Polítiques d'Inclusió així com diversos representants de l'àrea social del consistori i del projecte Viu La Ribera!


L'estudi presentat per les professionals de VINCLE ha recollit dades sobre la percepció de les persones residents entorn de la tipologia de les unitats familiars, la convivència i situació relacional en el si de les comunitats veïnals, l'estat estructural i funcional dels habitatges i l'ús i estat de manteniment dels espais públics comuns. La metodologia emprada per a l'estudi ha consistit en la identificació dels referents de les comunitats veïnals i la posterior coordinació d'entrevistes en profunditat de caràcter individual.


Les companyes referents del Servei de Mediació Veïnal, Gemma Sánchez i Marta Bellido, acompanyades per una tècnica de l'Ajuntament de Montcada i Reixac durant una de les visites a les comunitats veïnals de La Ribera


Del total de 727 habitatges visitats per les tècniques del Servei (98% del total), s'ha pogut contactar i informar de l'existència del projecte de diagnosi a 356 unitats familiars i s'ha concertat un total de 157 entrevistes. Aquesta participació comunitària ha permès a les responsables de VINCLE identificar i analitzar de manera exhaustiva les principals problemàtiques i punts de conflicte presents al barri i extreure conclusions a partir de l'opinió de les mateixes veïnes, unes valoracions que s'han recollit estadísticament al document final.


La diagnosi de comunitats veïnals de La Ribera ha estat una de les primeres actuacions del Servei de Mediació Veïnal de Montcada i Reixac, gestionat per VINCLE des del passat mes de novembre. El servei, emmarcat dins del pla Viu la Ribera! i alhora inclòs en el Programa integral de barris per a la millora de rendes 2022-2024 de l'AMB, començarà a treballar a partir d’aquesta anàlisi comunitària per tal d'elaborar una futura proposta d'intervencions socials que permetin avançar en la convivència, la cohesió social i l'organització interna dels més de set-cents habitatges que formen el barri.





Ancla 1
bottom of page