top of page

PUBLICACIONS

Actualitat

VINCLE publica un tríptic amb consells per millorar l’eficiència de les llars amb pobresa energètica



  • El document proposa un seguit d’actuacions senzilles i funcionals, relacionades amb els hàbits quotidians i l’ús d’elements per a un millor aïllament tèrmic

 

  • S’ha començat a entregar aquest febrer a les persones i famílies ateses directament per VINCLE en l’àmbit de la intervenció comunitària


L’equip de l’àrea de Comunitats Veïnals de VINCLE ha elaborat un tríptic informatiu amb consells per millorar l’eficiència energètica i la climatització a les llars durant el període d’hivern. Aquest material, que inclou recomanacions com l’aïllament tèrmic o l’optimització dels sistemes de calefacció, s’ha començat a entregar aquest mes de febrer a les famílies ateses pels serveis i programes que VINCLE gestiona en l’àmbit de la intervenció comunitària.

 

La introducció de petites mesures d’estalvi relacionades amb l’aïllament, la ventilació o el consum responsable poden suposar un canvi significatiu en l’eficiència de les llars i, especialment, en les afectades per una situació de pobresa energètica. Conscients d’aquesta situació i de la necessitat de fer difusió d’aquests consells entre les famílies ateses per l’entitat, l’equip de VINCLE encarregat de la intervenció amb comunitats veïnals ha fet un recull de tots aquestes recomanacions mitjançant el tríptic “Consells per a llars més eficients i menys fredes”.

 

Un material de suport que complementa la intervenció que VINCLE porta a terme amb les persones afectades per pobresa energètica

 

Aquest document proposa un seguit d’actuacions senzilles i funcionals, relacionades amb els hàbits quotidians i l’ús d’elements per a un millor aïllament tèrmic, que ens poden ajudar a millorar el confort dins el nostre habitatge i a reduir l’import de les factures vinculades al consum d’energia. Tots els continguts inclosos en el tríptic han estat validats pels professionals de la nostra entitat i adaptats a les necessitats de les persones destinatàries.

 

Considerem que és de summa importància que, en el marc dels programes d’intervenció social adreçats a les famílies i les comunitats veïnals, es proporcioni des de l’àmbit professional la informació necessària perquè totes aquestes persones puguin reduir en la mesura més gran possible l'impacte del fred en les seves llars.

 

El tríptic “Consells per a llars més eficients i menys fredes”  esdevé així un material de suport adreçat específicament a la intervenció de la nostra entitat amb les persones i famílies que pateixen pobresa energètica, que es complementa amb altres actuacions com el proveïment i instal·lació de kits d’eficiència energètica i l’assessorament i acompanyament de les tècniques de VINCLE en les gestions relacionades amb l’accés a l’energia.

 

L’envelliment del parc d’habitatges i l’augment de preu de les factures, principals responsables de la baixa eficiència energètica

 

Des de VINCLE volem posar de manifest la greu situació de vulnerabilitat energètica que presenten moltes llars amb les quals intervenim directament, que es deuen sobretot a les deficiències arquitectòniques i energètiques dels edificis i a l’augment de l’import a pagar pels subministraments.

 

Segons diverses estimacions,  només el 16% de les llars catalanes que pateixen pobresa energètica tenen dret al bo social i més d'un 10% intenten limitar notablement el seu consum, desistint d’encendre els radiadors, calefactors o aire condicionat per a evitar factures altes.

 

D’acord amb un estudi d'Idealista de l'any 2021, Catalunya és la segona comunitat autònoma (darrere d'Euskadi) amb el parc d'habitatges més antic d'Espanya, amb un 59,8% dels seus habitatges amb una antiguitat major a quaranta anys. Al seu torn, Barcelona és la ciutat amb el parc d'habitatges més antic d'Espanya amb el 84,5% dels seus habitatges, amb una antiguitat major a quaranta anys.

 

Aquest context, agreujat per les baixes temperatures, ens recorda altra vegada que molts domicilis no poden fer front a les creixents despeses vinculades a l’accés a l’energia i que, des de l’àmbit social, hem de continuar denunciant que encara hi hagi persones que es vegin obligades a renunciar a un dret fonamental com és poder viure a casa seva amb unes condicions dignes i saludables.


Podeu consultar el contingut del tríptic aquí





Ancla 1
bottom of page