top of page

PUBLICACIONS

Actualitat

21 de gener: Reivindiquem la tasca de les mediadores



Cada 21 de gener celebrem el Dia Europeu de la Mediació, un recurs que aborda la resolució de conflictes des de la proximitat i l'entesa. Una data en la qual volem reivindicar el paper de les mediadores que treballen gestionant iniciatives de dinamització, prevenció i acompanyament al si dels barris. Figures que fomenten la convivència a través d'una metodologia de treball que té l'objectiu de motivar la cohesió i l'acord entre la ciutadania.


Des de VINCLE entenem la mediació des d'un enfocament socioeducatiu, que vol incorporar la reflexió i la possibilitat d'un canvi, de manera que s'incideix en les causes del conflicte més que no pas en les seves conseqüències. Aquest caràcter transformador i constructiu és el que desenvolupem als diferents serveis de mediació que la nostra entitat gestiona actualment a poblacions com Esparreguera, Salt, Olesa de Montserrat, Valls, Montornès del Vallès i Sant Joan Despí, entre d'altres.


Tanmateix, la nostra entitat també integra la mediació en bona part dels programes que gestiona, aplicant els seus processos d'apoderament des de diversos àmbits com l'habitatge, el treball amb les comunitats veïnals o la intervenció amb famílies i col·lectius en situació de risc d'exclusió social. La mediació, aquest àmbit de treball adreçat a la creació de vincles entre les comunitats, ha permès tractar els conflictes des d'una mirada propera i arrelada al territori. Cal destacar aquest fet per entendre el desenvolupament que ha experimentat durant els darrers vint anys, moment en què les entitats socials pioneres van començar a seguir aquesta metodologia i els primers consistoris van apostar per la seva introducció.


La figura de la mediadora s'ha consolidat amb el temps com a referència en la resolució de conflictes des d'un vessant transformador i pacífic i ha aconseguit donar resposta a l'evolució de les diferents problemàtiques de caràcter social i comunitari. És precisament aquest caràcter flexible i conciliador el que ha fomentat l'èxit d'aquestes actuacions i el constant augment del nombre de serveis arreu de Catalunya.


Fruit de la dedicació i bona feina feta per les mediadores, avui en dia la mediació és una disciplina de treball social reconeguda i consolidada. Amb motiu d'aquest 21 de gener, Dia Europeu de la Mediació, des de la nostra entitat volem reconèixer i fer valdre la seva tasca.

Ancla 1
bottom of page