top of page

PUBLICACIONS

Actualitat

“Ajudem les nostres alumnes a recuperar la confiança en les seves capacitats”


La Nàdia Fernández treballa com a formadora al Programa d’obtenció del graduat en Educació Secundària Obligatòria per a majors de 18 anys (GESO) a Figueres. La Nàdia sempre ha viscut a Figueres i coneix perfectament la realitat dels barris de la zona oest, espai on desenvolupa avui en dia la seva activitat professional.


Parlem amb ella per conèixer millor la tasca del programa GESO i les necessitats d’uns barris que, segons ens explica, necessiten recuperar la il·lusió i la confiança en el canvi. Un canvi en el qual VINCLE, mitjançant la seva acció social, hi vol contribuir activament.



Hola, Nàdia. Quan vas començar a treballar de formadora al programa GESO que VINCLE gestiona a Figueres?

Va ser el setembre de l’any 2018. En aquell moment estava treballant a l’àmbit del comerç, però em va sorgir l’oportunitat de dedicar-me a un entorn de caràcter més social gràcies a VINCLE. Em van cridar per participar en el programa GESO i vaig acceptar el repte.


Aquesta va ser la meva primera experiència a l’àmbit social, no hi havia treballat mai. Anteriorment, havia estat fent feines relacionades amb la restauració i el comerç. De fet, vaig començar a treballar amb disset anys i sempre he estat activa. Ara la feina de GESO la compagino amb tasques de subalterna a l’administració pública.

A banda de totes aquestes experiències laborals, quina ha estat la teva trajectòria acadèmica?

Vaig estudiar l’ESO i seguidament el batxillerat. Quan vaig acabar les proves d’accés a la Universitat vaig estudiar el grau en Dret a la Universitat de Girona durant dos anys, fins que em vaig adonar que no era el sector al qual volia dedicar-me. Seguidament, vaig formar-me per ser Tècnica Superior en Administració i Finances.


Ara mateix continuo formant-me i, aquesta vegada sí, en l’àmbit social. Actualment, estic cursant el grau d’Humanitats a la Universitat Oberta de Catalunya.


Parlem del programa GESO. En què consisteix?

El programa GESO consisteix a preparar acadèmicament persones majors d’edat de la zona oest de Figueres en els continguts lectius que proposa l’Educació Secundària Obligatòria. L’alumnat interessat es forma a través de les nostres classes, les quals duem a terme a l’Escola Josep Pous i Pagès de Figueres. L’objectiu és que aquest alumnat es presenti a les proves lliures que convoca l'escola d’adults dues vegades a l’any, per tal d’obtenir el títol d’ESO.


"GESO és un espai on l’alumnat no se sent mai jutjat. No passa res si s’equivoquen a l’hora de fer algun exercici"

Les classes les duem a terme una persona formada acadèmicament en pedagogia i jo. També comptem amb el suport d’una persona dinamitzadora, que és qui ens ajuda a captar nous estudiants, a fer un seguiment de la seva assistència i trajectòria i a motivar-los a seguir.


Quins perfils de persones assisteixen al programa?

El perfil d’alumnat amb què acostumem a treballar és divers, de totes les edats, des dels divuit anys fins als cinquanta. La majoria d’elles són persones amb un nivell d’estudis primaris.


La participació de gènere és equitativa, hi ha tant dones com homes. Els usuaris i les usuàries que hi participen són, principalment, residents del barri de Sant Joan i del Culubret, un sector de Figueres amb un alt risc de vulnerabilitat social.


Per tant, poden ser persones que necessitin una especial atenció per al seu aprenentatge...

Sí. La principal dificultat, que ens trobem sovint, és la manca d’hàbit d’estudi. Moltes de les persones ateses tenen més dificultat per assolir alguns dels continguts perquè ja fa molt temps que van abandonar l’escola i l’entorn acadèmic. Així que hem d’adaptar una mica el temari per fer de pont entre el nivell que tenen i el nivell que s’exigeix a l’escola d’adults. Els ensenyem estratègies per aprendre i donar el màxim d’elles mateixes, amb l’objectiu d’aconseguir l’obtenció del títol.


Més enllà de l’ensenyament, què creus que aporta GESO a les persones que hi participen?

El programa, a més del que aporta acadèmicament a cada persona, ajuda a tenir aspiracions i a mantenir la il·lusió, a sentir que en són capaços i a reforçar la voluntat per a continuar esforçant-se. Al GESO volem mostrar-les-hi que, el que sembla difícil o impossible, pot deixar de ser-ho i que en poden treure un benefici personal.


Són moltes les persones que ens han expressat com se senten i com s’adonen de la importància de tot plegat. Fins i tot recordo una alumna que em va dir un dia: “Nadia, potser no arribo a aprovar mai l’ESO, però vull que sàpigues que, gràcies a les classes, he après a llegir i a escriure millor. Això m’ha facilitat moltes situacions, com per exemple, aprovar la teòrica del cotxe”.


Un grup d’alumnes del programa GESO durant una de les classes a l’escola Josep Pous i Pagès de Figueres


GESO és un espai on l’alumnat no se sent mai jutjat. No passa res si s’equivoquen a l’hora de fer algun exercici. Ajudem les nostres alumnes a recuperar la confiança en les seves capacitats. Les persones de la zona oest de Figueres ho necessiten. També necessiten sentir-se acompanyades. Ho sé perquè les alumnes sovint m’expressen amb total confiança el que pensen i m’ajuden a veure en profunditat les necessitats que hi ha als barris, més enllà de l’àmbit acadèmic.


Aquesta tasca no seria possible sense la col·laboració amb altres entitats i equipaments del territori. Amb quins d’aquests agents coopereu i de quina manera?

Primerament, el programa es duu a terme dins d’una aula que ens cedeix l’Escola Josep Pous i Pagès. L’escola és el nostre principal punt de suport i valoro molt la seva voluntat per ajudar-nos. Sempre estan disposats a facilitar-nos tot el que necessitem. A vegades, fins i tot, ens ajuden a inscriure alumnes nous, perquè animen els pares i les mares d’alguns nens i nenes de l’escola a participar en el GESO.


"Els barris de la zona oest necessiten mesures de treball comunitari i d’intervenció social per tal de capgirar la situació"

Qui també ens ha ajudat a poder dur a terme les classes de manera presencial ha estat el Centre Cívic Bon Pastor de Figueres, amb la cessió d’espais, sobretot quan l’Escola Josep Pous i Pagès ha estat tancada. Ells també estan sempre disposats a ajudar amb el que calgui.


Abans parlaves de les necessitats dels barris de la zona oest de Figueres. Això vol dir que les coneixes de primera mà...

Jo sóc de Figueres de tota la vida i, a més, sóc una persona d’ètnia gitana. Conec molt bé els barris i penso que així puc valorar de primera mà la situació que es viu a la zona oest de Figueres.


Considero que és una zona molt vulnerable, amb un alt risc d’exclusió social, que requereix canvis i suport per solucionar les necessitats socials que té. És una zona que ha de disminuir el percentatge l'analfabetisme i l'absentisme escolar, així com afavorir la inserció laboral.


La tasca que hi desenvolupa VINCLE és molt important. En aquesta línia, l’entitat acaba d’iniciar un nou projecte socioeducatiu al barri que crec que pots ser de molta utilitat.


Com es poden tractar aquestes mancances? Quins recursos poden contribuir a una major integració dels diferents col·lectius que hi viuen?

Els barris de la zona oest necessiten mesures de treball comunitari i d’intervenció social per tal de capgirar la situació. VINCLE és una de les entitats que més s’hi impliquen, però considero que l’Ajuntament és qui més hauria de contribuir a aquesta integració i assumir responsabilitats, creant mesures per fomentar la cohesió entre la zona oest i la resta de Figueres.


Necessito imaginar que, en algun punt, desapareixerà la concepció que alguns barris vulnerables de la ciutat, com és el cas de la zona oest, són “externs” a Figueres.


També volem saber una mica més de tu, de la teva vida fora de la feina. Com et definiries?

Em considero una persona senzilla i humil, amb constants inquietuds internes que em fan ser curiosa cada hora del dia. Estimo el cinema, també llegir. En general, adoro descobrir i adquirir coneixements nous en qualsevol dels àmbits, així com compartir-los. M’agrada molt aprendre idiomes, la història, la cultura i l’art clàssic, també sóc una gran aficionada del teatre.


Estimo molt la meva feina. El GESO m’ha inspirat tant que gràcies a ell m’he adonat de la meva vocació. És per aquest motiu que vaig decidir estudiar el grau d’Humanitats. Així que en un futur, m’imagino ajudant les persones a formar-se, com fins ara.


Dius que t’has adonat de la teva vocació. Quin paper ha tingut VINCLE en aquest procés? Que creus que t’ha aportat professionalment l’entitat?

Per mi, VINCLE significa (i sempre ha significat) el primer lloc de feina on m’he trobat a mi mateixa i on m’he adonat del que sóc i del que vull ser. És l'entitat que m’ha ajudat a fer d’enllaç amb el meu voltant i a intentar posar el meu granet de sorra per construir una societat amb unes millors condicions per a tothom.


VINCLE m’ha aportat acolliment, coneixement i experiència. També m’ha ajudat a ser un referent per al meu barri. Per altra banda, jo a VINCLE he aportat molt d’esforç i molta implicació, tot garantint l’objectiu final de l’entitat, que és construir una societat més solidària, més justa i més cohesionada.




Ancla 1
bottom of page