top of page

PUBLICACIONS

Actualitat

"Fem costat a les famílies perquè puguin forjar vincles amb la comunitat"


La nostra companya Anna Sánchez és integradora i educadora social i, des de fa tres anys, treballa a VINCLE coordinant la Xarxa Tallers amb Famílies a Salt. L'Anna va començar a participar en aquest programa l'any 2015 col·laborant amb els diferents tallers de la xarxa com a voluntària.


Parlem amb ella sobre la relació de les famílies que atén la xarxa amb la comunitat educativa i amb el seu entorn més immediat. Volem conèixer quines són les dificultats amb les que es troben aquestes famílies nouvingudes quan arriben al municipi i com les diferents activitats de la Xarxa contribueixen a millorar el seu procés d'integració comunitària.



Hola, Anna. Primer de tot, quan vas decidir dedicar-te a l'àmbit social?

Quan vaig acabar el batxillerat social, vaig estudiar el grau superior d’Integració Social i, en finalitzar-lo, tenia claríssim que volia continuar per aquesta branca, així que vaig decidir anar a viure a Girona i estudiar el Grau d’Educació Social.


Després he continuat formant-me com a psicoterapeuta Gestalt i també en diferents camps relacionats amb les ciències socials i la filosofia. Actualment, estic estudiant el grau de Psicologia a la Universitat Oberta de Catalunya.


Sempre vas tenir aquesta vocació...

Sempre. De fet, de petita tenia com a referent al meu cosí, que és psicòleg i es dedica a l’àmbit comunitari i l’acció social. Al·lucinava amb les coses que feia i que m’explicava. Així que no recordo un moment de dubte sobre allò que volia fer o pensar en dedicar-me a alguna altra professió. M’agrada el tracte humà, la transmissió de coneixement que hi ha, de manera recíproca, quan treballes amb altres persones.


I com va ser la teva primera experiència laboral al Tercer Sector ?

La meva primera experiència va ser en un casal per a persones amb diversitat funcional, on vaig començar a treballar els estius, en el poble on m’he criat, Canet de Mar, al Maresme. M’agradava molt i ja començava a entreveure com m’agrada el treball amb famílies i com, en aquest sistema, s’hi posen en joc tantíssimes coses.


Quan vas començar a treballar a VINCLE i com va ser la teva incorporació?

Vaig començar l’any 2015 i va ser en un principi de manera no remunerada. Des de la Universitat de Girona, oferien un voluntariat al taller Parlem que es feia a una escola del municipi de Salt. Vaig presentar-m'hi i em va encantar l’experiència, tant que ho vaig fer durant tres anys consecutius.


"L’objectiu principal és que les famílies s’apropin als centres educatius i s’impliquin en l’educació dels seus infants"

Quan vaig finalitzar el voluntariat vaig pensar que algun dia havia d’accedir a aquest espai de treball. Més tard, a finals del 2020, va sortir la convocatòria de feina pel mateix espai on em vaig iniciar com a voluntària, i no en vaig dubtar ni un moment a enviar el currículum.


El taller Parlem forma part del programa Xarxa Tallers amb Famílies de Salt, del qual n’ets tècnica avui dia. Explica’ns en què consisteix aquest projecte i quines activitats s’hi fan?


La Xarxa Tallers amb Famílies és un espai que s’ofereix per a les famílies dins dels centres educatius del municipi de Salt. Aquelles escoles i instituts que en volen formar part escullen, segons el que creuen que els pot interessar a les famílies, d'entre els tallers que oferim. L’objectiu principal és que les famílies s’apropin als centres educatius i s’impliquin en l’educació dels seus infants. A través dels diferents tallers, fem costat a les famílies perquè puguin forjar vincles amb la comunitat. Oferim aprenentatge de la llengua catalana, formació en competències digitals i un espai de costura i treballs manuals, destinat a fer activitats per i des de l’escola.



En el cas dels tallers relacionats amb l’aprenentatge de la llengua catalana i les competències digitals, que nosaltres anomenem Parlem i Cliquem, és rellevant que les famílies puguin utilitzar els coneixements obtinguts en el seu dia a dia. Per tant, fer de la quotidianitat una eina d’apoderament i autonomia. Això ho fem vinculant aquests espais, no només a la comunitat educativa, sinó que també a altres espais comunitaris que poden ser d’interès, tant per a les participants com pels seus fills i filles. I pel que fa al taller Creem, que és així com anomenem al de costura i treballs manuals, és un espai de relació i creativitat, on també acostuma a participar l’educadora referent del centre educatiu.


En conclusió, proposem tallers on, de manera transversal, es potencia l’apropament i el vincle amb la comunitat saltenca i els recursos que aquesta ofereix, a més de proporcionar d’espais de cura i complicitat dins els centres educatius. Aquest any han participat, aproximadament, cent setanta famílies i deu centres educatius.


Com és la resposta de les famílies que ateneu? Què les engresca a participar al programa?

Les famílies que atenem acostumen a ser famílies nouvingudes, on el primer contacte amb la comunitat de Salt és el centre educatiu on porten els seus fills o filles. Així, una bona manera de començar a saber quins recursos i equipaments hi ha a Salt i aprendre a contactar-hi és a través dels tallers, ja que la gran majoria de persones que participen es troben en situacions similars. Aquestes situacions poden ser, des de no tenir una xarxa de cures a prop fins a la dificultat de comunicar-se.


Ara bé, també hi participen famílies que fa temps que viuen al municipi i que fins ara, pels motius que sigui, no han trobat la necessitat de vincular-se amb la comunitat. Quan troben aquesta necessitat és quan s’interessen a participar en els tallers.


També cal destacar que el taller Creem és un espai per a totes les famílies, independentment del temps que faci que resideix a la localitat. És un espai conjunt, on tothom que tingui ganes d’aprendre a cosir o a fer treballs manuals vinculats amb activitats amb l’escola, pot participar.


La xarxa també compta amb la participació de persones voluntàries. Quin perfil tenen i quina és la seva funció?

Les persones voluntàries venen des de diferents punts. Des del Punt de Suport al Voluntariat ens arriba molta gent interessada en participar dinamitzant els tallers. Acostuma a ser gent que resideix al municipi i que té ganes d’implicar-se activament en l’oferta que hi ha. També venen estudiants de la Universitat de Girona. El voluntariat els aporta experiència i a més, poden convalidar crèdits dels seus estudis.


"Les dificultats de les famílies tenen relació amb el desconeixement de l’entorn i sobretot, amb la barrera lingüística"

Finalment, les mateixes famílies dels centres educatius s’ofereixen com a voluntàries per dinamitzar tallers i s’impliquen de manera activa amb l’escola i, sovint, animen a més famílies a participar, ja que fan de model. Les seves funcions són ajudar a les referents del centre o a la tècnica a dinamitzar els tallers. Ho fan a través del suport en la coordinació de les activitats, aportar idees, coneixements… Es creen espais de transmissió d'aprenentatge molt gratificants per totes les parts.


Abans parlaves d'algunes de les dificultats que es troben les famílies nouvingudes en la seva integració en la comunitat educativa. Quines creus que són les més comuns?


Les dificultats de les famílies tenen relació amb el desconeixement de l’entorn i sobretot, amb la barrera lingüística. Pel que fa a l'entorn, moltes famílies no tenen constància dels espais que el municipi ofereix, tant per elles com pels seus infants. A banda d'això, la barrera lingüística és el principal problema, perquè no poder comunicar-se les limita a l’hora de poder decidir i moure’s de manera autònoma.



A aquesta dificultat s'hi afegeix una manca de comprensió sobre el funcionament del sistema educatiu. Aquest canvi de sistema, al qual estaven acostumades en el seu país d’origen, i la dificultat d'entendre allò que els estan explicant és la dificultat més evident amb la qual ens trobem.


Quines mesures addicionals creus que es podrien implementar des dels estaments públics per tal d’afavorir una millor integració social i educativa d’aquestes famílies?


Penso que cal oferir més espais de conciliació familiar, perquè sovint moltes famílies no es vinculen a la xarxa perquè han de tenir cura d'infants de 0 a 3 anys. De fet, un altre aspecte interessant de la Xarxa Tallers amb Famílies és que, tot i que és un nombre limitat per grup, poden venir amb els seus fills o filles que encara no han començat i3.


D'altra banda, és molt important oferir més espais gratuïts on aprendre l’idioma i, en conseqüència, potenciar la seva vinculació amb la comunitat.


Com definiries la tasca que desenvolupa VINCLE en el marc de l’acció socioeducativa, com ara amb la Xarxa Tallers amb Famílies?


Mitjançant la xarxa, oferim a les famílies una porta real per accedir a la quotidianitat. L'acció socioeducativa de VINCLE amb la Xarxa Tallers amb Famílies posa molt èmfasi en aquest concepte. Així és com la persona se sent interessada a participar, perquè li troba un sentit, una utilitat. I, per descomptat, també dona sentit i valor a l’educació dels seus fills o filles.


Per acabar, et volia preguntar com és per a tu treballar a VINCLE? Què creus que t’ha aportat?T’agradaria continuar formant part de l’entitat en un futur?


Treballar a VINCLE és com estar a casa. I encara més des de Salt, perquè som un equip petit que, tot i formar part de diferents projectes, ens donem suport i cuidem les unes de les altres. També ho fan les persones responsables de les nostres àrees, les quals ens donen caliu i flexibilitat per conciliar la feina amb les qüestions de la vida diària.


Em veig a VINCLE en un futur, fent un procés d'aprenentatge i transformació, que és quelcom que ja he anat fent durant els quasi tres anys que porto a l’entitat. Cal destacar que és una cosa que la mateixa entitat també possibilita, la de seguir creixent i progressant com a professional.

Ancla 1
bottom of page