top of page

PUBLICACIONS

Actualitat

La participació comunitària, clau de l'èxit del primer programa d'Alfabetització A/E a Manlleu



VINCLE va tancar el passat 30 de juny la primera edició del programa d'Alfabetització Afectiva/Efectiva de Manlleu, un projecte impulsat per la Regidoria d'Educació de l'Ajuntament de la localitat osonenca. Aquest itinerari formatiu, adreçat al foment de l'ús de la llengua catalana i a la creació de vincles i relacions amb l'entorn i el teixit social de la població, ha comptat enguany amb la participació de 111 alumnes del Centre de Formació d’Adults Martí i Pol i la col·laboració de 24 entitats i organitzacions locals.


Les persones participants, proposades per l'escola d'adults a partir del seu nivell d’alfabetització i d'arrelament amb el territori, han assistit durant els set mesos de durada del projecte a un total de cinquanta sessions dinamitzades per la referent de VINCLE, la nostra companya i educadora social Agnès Navarro. Aquestes sessions han consistit en diferents dinàmiques com ara grups de coneixença, visites d'entitats i sortides a equipaments i espais on es desenvolupen activitats de caire social, cultural i lúdic.


El programa d'Alfabetització A/E, malgrat el seu curt recorregut, ha permès a les participants fer una primera aproximació a l’entorn de la població, als hàbits i elements de la cultura local i a la descoberta d’associacions i recursos del municipi. D'aquesta manera, s'han complert els objectius marcats pel projecte: fomentar la participació en el teixit associatiu de les persones que s'estan alfabetitzant i estimular la participació de l'entorn en el procés d'alfabetització. A més, s'ha afavorit la integració social i comunitària de la ciutadania amb dificultats d'aprenentatge i/o manca de competències educatives i s'ha potenciat el sentiment de pertinença al territori.


Un grup de participants en el programa conversen amb les responsables de l'associació ecologista Grup de Defensa del Ter durant una de les sortides organitzades


En segon lloc, la implicació del teixit associatiu de la població ha estat exemplar i cabdal per al seu bon desenvolupament. El projecte ha comptat amb la col·laboració de més d'una vintena d'entitats i associacions locals que, amb la seva participació, han demostrat el seu compromís amb el projecte, amb la cohesió comunitària i amb el procés d'integració de les persones participants.


El programa d'Alfabetització A/E tanca així el seu període inicial d'implantació amb una valoració molt positiva per part de les tècniques encarregades de la seva coordinació i amb la voluntat d'elaborar una proposta de continuïtat que reforci la consolidació dels vincles, les dinàmiques i la connexió amb la comunitat que s'han assolit durant aquests mesos.



Ancla 1
bottom of page