top of page

PUBLICACIONS

Actualitat

VINCLE enforteix la seva intervenció amb comunitats veïnals amb un nou servei a Mataró



Aquest mes d’abril VINCLE ha assumit la gestió del Servei de Suport a Comunitats de Veïnes i Veïns de l’Ajuntament de Mataró. Aquest recurs, engegat pel consistori maresmenc l’any 2013, té com a objectiu oferir una acció mediadora entorn de les problemàtiques més comunes en el si de les comunitats i l’espai públic de la ciutat. La nostra entitat treballarà a partir d’ara per enfortir les competències pròpies del servei i per millorar l’atenció a les persones i comunitats que requereixin la seva actuació.

 

El Servei de Suport a Comunitats de Veïnes i Veïns de Mataró incideix específicament en els barris de Rocafonda, Palau i l’Escorxador i Cerdanyola, tres veïnats on els conflictes comunitaris amb relació als àmbits socioeconòmics, urbanístics i de convivència són més complexes. Les tècniques del servei treballen a partir de la intervenció directa, enxarxades amb la resta de departaments de l’Ajuntament i d’administracions involucrades en l’àmbit del desenvolupament comunitari. El servei ofereix a les comunitats i als seus referents eines per a la correcta organització veïnal i gestió interna i per a la resolució de conflictes. 

 

Tallers per fomentar el diàleg i la participació comunitària


Aquest mateix mes d’abril, i dins el marc de les activitats programades, les tècniques de VINCLE han engegat una sèrie de tallers adreçats a les persones referents de les comunitats ateses pel servei. Uns espais de trobada en els quals compartir experiències i opinions entorn de la convivència, copsar les necessitats de formació per afavorir l’autonomia de gestió de les comunitats i donar a conèixer els diferents recursos municipals a l’abast de la ciutadania.

 

La primera d’elles, organitzada el passat dilluns 8 d’abril, va reunir un nodrit grup de referents veïnals, que van assistir a una presentació a càrrec de la tècnica de Participació de l’Ajuntament de Mataró encarregada de gestionar projectes, tallers i associacions d’iniciativa ciutadana que es fan al territori. En aquesta mateixa sessió, els referents de les comunitats també van rebre informació sobre la recent campanya de difusió del cos de Bombers de la Generalitat, que aporta consells d’actuació en cas d’haver-se produït un incendi dins d’un domicili particular.

 

Aquest cicle de tallers tindrà una periodicitat setmanal fins al pròxim 6 de maig. Les quatre sessions restants tractaran temàtiques d’interès per a les persones assistents, com ara l’estalvi energètic, els hàbits saludables i l’aprofitament alimentari, un “teatre fòrum” entorn de les comunitats veïnals a càrrec de l’associació ImpactaT i una jornada de tancament amb la recollida de propostes per part de les tècniques del servei.

 

Intervenció comunitària centrada en l’apoderament col·lectiu


Amb la recentment assignada gestió del Servei de Suport a les Comunitats de Veïnes i Veïns de l’Ajuntament de Mataró, VINCLE amplia la seva incidència territorial en la coordinació de programes d’intervenció comunitària. Aquest nou recurs se suma així al conjunt de serveis d’aquest àmbit que la nostra entitat ja gestiona a poblacions com Barcelona, Manlleu, Figueres, El Prat de Llobregat, Montcada i Reixac, Gavà, Tarragona, Salt, Palma i Maó, entre d’altres.

 

Una àrea d’actuació que la nostra entitat, a través de la seva metodologia centrada en les persones, aborda des de l’apoderament comunitari, acompanyant els processos de canvi i transformació que protagonitzen els mateixos col·lectius atesos. L’any 2023, un total de 3337 persones i 161 comunitats van ser ateses directament per VINCLE en l’àmbit de la intervenció amb comunitats veïnals, participant en accions d’assessorament, dinamització, mediació i resolució de conflictes en el si de les agrupacions veïnals.

Ancla 1
bottom of page