top of page

PUBLICACIONS

Actualitat

Compartim valors, compartim objectius



Aquest mes hem fet la trobada general dels equips de treball de l'entitat, la "trobada de coneixement". Veure'ns no és fàcil per les tasques de cadascú en el dia a dia, i per això organitzem un parell de trobades anuals. Serveix per enfortir-nos com a grup, conèixer-nos millor amb la incorporació de noves persones als equips i reforçar objectius i valors propis de la nostra associació. En la presentació de la trobada, que em va correspondre fer juntament amb la Directora General, vaig exposar tres conceptes, dirigits als membres dels equips tècnics, que a continuació comento.


La primera idea es refereix a la participació a VINCLE.

Cadascuna de les persones que treballen a VINCLE se situen en un lloc concret de funció i ubicats en poblacions concretes, fet que habitualment no permet conèixer prou el conjunt de l'entitat. Sovint allunyats pels temes que treballem i altres per la distància física/geogràfica. Tot i això, saber que la nostra primera pertinença d'activitat i laboral es VINCLE és una qüestió cabdal.


És per això que saber de VINCLE, preguntar i opinar d'actuacions en les quals no participem directament, d'allò en què estan implicades altres companyes, ha de ser una pràctica habitual des de la comprensió que som part del grup. El treball també és necessàriament diàleg, i tot i que tenim un sistema estructural de transmissió i participació a través de les direccions dels equips, desitgem que tothom senti seu el que treballen altres companys-es a VINCLE. La trajectòria de l'associació, el que puguem haver assolit a VINCLE, ho devem a l'aportació de totes i cadascuna de les persones que hi han anat treballant aquests darrers 20 anys.


La segona idea, és en relació amb la millora laboral i professional.

Hi ha un grup de persones sòcies que conformen l'assemblea de l'entitat, amb el seu òrgan de govern que és la Junta Directiva, que tenen la funció d'orientar les tasques de l'entitat cap al compliment de la seva missió i de mantenir els valors fundacionals d'aquesta. Però són els equips professionals i de voluntaris els que fan possible l'objectiu social de l'associació. I això comença, en cada cas, a partir d'una vinculació contractual amb cada persona.


Perquè les professionals puguin dur a terme una bona tasca d'atenció social cal que les condicions de treball i contractuals siguin també prou bones. Aquest any s'ha renovat el nostre conveni laboral de referència, s'hi ha definit noves condicions i millors retribucions, que s'hauran d'aplicar des d'aquest any. Això ha estat una millora que tots hem d'aplaudir i alegrar-nos-en.


Però és també una dificultat i amenaça per la viabilitat econòmica de VINCLE, en la mesura que no obliga a contemplar aquesta millora econòmica del conveni en els contractes actuals de les institucions que ens financen. Segur que, amb els esforços que calguin, podrem avançar cap a les millores de les condicions laborals que indica el nou conveni.


Aquest any hem treballat, amb un esforç afegit, el Pla de Qualitat. Continuem amb l'objectiu de treballar amb el màxim rigor i qualitat possible en els nostres serveis i programes. Mantenim també la línia d'aplicar al màxim possible la conciliació personal i familiar amb el benentès que aquesta és una qüestió que està en el substrat de la persona treballadora. Volem que l'estada a VINCLE sigui per a tothom una etapa enriquidora.


La tercera idea és en relació a l'objectiu final del projecte VINCLE.

Per la finalitat de l'Associació, tenim un compromís implícit d'atenció i dedicació amb els participants en les actuacions que promou o gestiona la nostra entitat. El sentit de l'existència de l'associació i el seu objectiu final, la seva missió, es l'atenció i l'acompanyament a persones vulnerables en el marc de l'habitatge, a col·lectius amb majors necessitats socials i en les comunitats i barris on intervenim.


En aquest sentit, vosaltres les persones dels equips tècnics, sou essencials perquè feu l'aplicació, la realització de l'objectiu de l'associació. Cal ser-ne conscients i estar-hi compromesos: més enllà del treball professional hi ha un sentit d'implicació últim amb l'atenció correcta i el fet de tenir cura de les persones que acompanyem.


En darrer lloc, destaquem que l'any vinent, el 2024, farà 20 anys de la creació de la nostra Associació per a la Recerca i l'Acció Social. I també, aquesta tardor, se celebra el vintè aniversari de ECAS (Entitats Catalanes d'Acció Social) que és la federació d'entitats de la que VINCLE és sòcia.



Francesc Xavier Rodríguez Burch

President de VINCLE

Ancla 1
bottom of page